Életmód

A nők otthon vannak a legnagyobb veszélyben

Naponta 137 nőt öl meg az élettársa vagy a rokona.

Világszerte növekszik a nők ellen élettárs vagy rokon által elkövetett gyilkosságok száma – mutatott rá az ENSZ Kábítószer- és Szervezett Bűnözés Elleni Hivatala (UNODC) hétfőn közzétett jelentésében, amely szerint az otthon számít a legveszélyesebbnek a nők számára.

A világszervezet bécsi székhelyű hivatalának adatai szerint körülbelül 50 ezer nőt gyilkolt meg korábbi vagy jelenlegi élettársa vagy családtagja a világon tavaly. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan 137 nőt, vagyis óránként hatot gyilkolt meg valamelyik hozzátartozója – állapította meg az UNODC.

Míg a gyilkosságok áldozatainak nagy többsége férfi, továbbra is a nők fizetik a legnagyobb árat a nemi egyenlőtlenségért, a diszkriminációért és a negatív sztereotípiákért – áll Jurij Fedotovnak, az UNODC főigazgatójának közleményében. Sok nőt élettársa ölt meg, míg mások az úgynevezett becsületgyilkosságoknak vagy a hozományvitáknak estek áldozatul. A jelentésből az is kiderül, hogy az élettársak vagy családtagok által elkövetett gyilkosságok nem egyszeri támadások, hanem a korábbi otthoni bántalmazás „betetőzésének” eredményei.

Az UNODC-jelentés határozottabb fellépést sürget a nemi alapú erőszak elleni küzdelemben, beleértve a rendőrség, az orvosok és a szociális szolgáltatások közötti együttműködés fokozását és speciális támogató szolgáltatások létrehozását a veszélyeztetett nők számára. Az ENSZ-közgyűlés egy 1999-es határozata alapján november 25. a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja.

Thinkstock

A francia belügyminisztérium hétfői közleménye szerint csak Franciaországban 109 nőt ölt meg tavaly a párja vagy a volt társa – vagyis majdnem minden harmadik nap így hal meg egy nő. Két évvel ezelőtt még ennél is magasabb, 123 volt ez a szám. Ezenkívül 2017-ben 25 gyerek is életét vesztette a szülei közötti erőszak miatt.

Christophe Castaner belügyminiszter és Marlene Schiappa, a férfiak és nők közötti egyenjogúságért felelős államtitkár közös közleménye szerint a családi problémák miatti öngyilkosságban, illetve emberölésben tavaly összesen 247-en haltak meg. Emiatt a francia kormány elindított egy internetes oldalt, ahol bárki jelenthet szexista vagy szexuális erőszakot.

A tárcavezetők Nicole Belloubet igazságügyi miniszterrel együtt mutatják be kedden azt az új, a hét minden napján 24 órában működő internetes oldalt, amelyen a szexista és szexuális erőszak áldozatai csetprogramokon keresztül kommunikálhatnak a terület szakértőinek számító rendőrökkel és csendőrökkel.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából szombaton a szervezők csaknem 50 ezren vonultak utcára mintegy 50 francia városban, közülük 30 ezren Párizsban (a rendőrség szerint 12 ezren voltak). Franciaországban évente 220 ezer bőt bántalmaz a párja vagy a volt társa, s naponta 250 nőt erőszakolnak meg. A francia nők harmadát pedig már legalább egyszer érte szexuális bántalmazás a munkahelyén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top