Életmód

Csattanós választ adott a humorista azoknak, akik szerint a depresszió egy választás

„Fél órával ezelőtt olvastam a posztot, de még most is annyira dühös vagyok miatta, hogy nem bírom ki: muszáj válaszolnom.”

Andy Richter egy amerikai humorista, aki egész mostanáig arról volt híres, hogy ő írja Conan O’Brien műsorának az egysoros vicceket. A napokban viszont a Twitteren olvasott egy bejegyzést a depresszióról, egészen pontosan arról, hogy a depresszió csupán választás kérdése, amire olyan csattanós és frappáns választ adott, hogy most kis túlzással egy egész világ osztja a sorait.

depresszió vallomás twitter

Kép forrása: Twitter

Fél órával ezelőtt olvastam ezt a posztot, és annyira felhúztam magam rajta, hogy félreálltam a kocsival, hogy válaszolhassak rá” – kezdte Andy a szóban forgó posztsorozatot, majd ezzel folytatta: „51 éves vagyok, és egész életemben kísért egy megmagyarázhatatlan, alaktalan szomorúság. Hogy milyen erősen érzem, az időről időre változik: van, hogy csak egy gyanú az agyam legtávolabbi szegletében, de volt már olyan erős is, hogy elhittem, soha az életben nem leszek többet boldog.

Andy ezek után bevallotta, hosszú évek óta szed gyógyszereket, amik megkönnyítik számára a mindennapokat. Hisz a terápiában és abban, hogy adott esetben egy jó beszélgetés egy szakemberrel, életet menthet. „Sikeres karrierem van. Szerelmes vagyok a feleségembe, akivel két csodás gyereket nevelünk. Az életem teljes. Szerencsés vagyok. És mégis…

Mikor az életem végére érek majd, úgy fogom érezni, mintha a nagy részében érzelmi analfabétaként sétáltam volna végig. Tévedés ne essék, nem akarom sajnáltatni magam. Senkit nem hibáztatok azért, ami velem történik. Egyszerűen ilyen vagyok. Szerencsétlen” – írja Andy, aki üzent annak a Twitter-felhasználónak is, aki azt írta a „depresszió választás kérdése”, és ezzel kiváltotta a humorista haragját.

Amikor azt írod, a »depresszió választás kérdése«, tulajdonképpen azzal vádolsz meg, hogy a fájdalmam az én hibám. És amikor biztatólag azt mondod, »ha elég kitartó vagyok, túljutok majd ezen«, akkor azt fogom érteni, hogy a »fájdalmam kellemetlen számodra, és azt szeretnéd, ha nem beszélnék róla többet«.”

Ha azok közé tartozol, akinek nincs depressziója, érezd magad végtelenül szerencsésnek, és tartsd meg magadnak a filléres bölcsességeket és a gyors megoldásokat is. Mert ezek ölnek. Előbb tanulj, és azután beszélj. Vagy legyél simán csak szerencsés, de akkor tartsd a szád olyasmiről, amiről fogalmad sincs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top