Életmód

Ebben a mesében mindenki lehet királylány! – bemutatkozik a Korok Ruhái Társulat

Mindenkinek van egy álma, amiről azt gondolja, hogy egyszer majd megvalósítja, de ki tudja, mikor. Lux Beáta úgy döntött,  nem vár tovább, elkészíti a ruhákat, amelyeket évszázadokkal előttünk hordtak a nők.

Ki ne szeretne egyszer, csak egyetlen egyszer felvenni egy királylány ruhát, amolyan fűzős, földig érő álomruhát, amiben a bálba lépő herceg csakis őt látja meg? Persze, hogy mindenki kipróbálná, csakhogy ezek a ruhák nem lógnak ott a boltok vállfáin, nem lehet megvásárolni sehol, maximum filmekben, vagy múzeumokban, esetleg színházban látunk hasonlókat. 

A hölgykoszorú a tatai vár előtt (Fotó: Wesniczky Zsófia)

„Mindig érdekeltek a régi korok ruhái, szakmai kihívásnak éreztem megtanulni, hogyan készültek. Mivel a szakmám női szabó, ez nem tűnt megvalósíthatatlannak. Rengeteg divattörténeti szakkönyvem van, de az interneten is nagyon sok mindent meg lehet találni. Vannak múzeumok, ahol komolyabb leírások is találhatóak a ruhákról, sőt, olyan fotók is, ahol az eredeti öltözékeket belülről is megmutatják, ami számomra nagyon fontos volt” – mesélte Lux Beáta az NLCafénak.

Mindenki jól érzi magát a fellépéseken

Az első darab, ami elkészült, egy rokokó, virágos ruha volt. Beáta korábban csak babákra készített ilyen ruhákat, ebből már majdnem 50 darab összegyűlt az évek során.

Egyszerűbb és díszesebb ruhák is vannak

„Szakmailag is nagyon érdekes volt egy régi szabásminta alapján dolgozni, néha törtem a fejemet, hogyan csinálták, milyen megoldásokat használtak a régi mesterek. És persze kézzel varrtak. Az én ruháim annyiban korhűek, hogy a szabás ugyanaz, de én géppel varrok – bár van kézzel készített darabom is – és az anyagok nem egyeznek a korabeli anyagokkal. Például nem dolgozom hernyóselyemmel, hiszen maga a ruha felvehet akár 12 méter anyagot is és az ára igen borsos. Nemcsak királylányos ruhák érdekelnek, hanem a hétköznapi, polgári, paraszti viseletek is.”

A kiegészítők is passzolnak (Fotó: Wesniczky Zsófia)

Egy divatbemutató gondolata motoszkált Beáta fejében, amikor már elkészült néhány ruhaköltemény, ehhez pedig modellek kellettek. Feladott egy hirdetést Herceghalmon, ahol lakik. Lelkes jelentkezőben nem volt hiány, rengeteg fiatal nő, háziasszony jelentkezett, így gyorsan összeállt a csapat.

A főkötő akkoriban kötelező volt (Fotó: Wesniczky Zsófia)

„Az első divatbemutató 2014. szeptember 20-án volt Herceghalmon, a MAGTárogató rendezvény keretében. A koreográfiát és a színpadi mozgást Tánczos Cseh Myra tanította be nekünk, aki több mint 20 éve a divatszakmában dolgozik modellként és az utóbbi években szervezőként is.”

A legyező fontos kiegészítője egy hölgynek!

„Eredetileg egy fellépést terveztünk, de a sikeren és az élményeken felbuzdulva megalapítottuk a társulatot a Herceghalom Kultúrájáért Egyesületen belül. A felmerülő igényeknek megfelelően alakítottuk át a divatbemutatót rövidebb és hosszabb változatra is. Sőt, egy konkrét megrendelés miatt, ami egy fehérneműs cég felkérésére történt, kidolgoztunk egy interaktív, történelmi fehérnemű bemutatót is, ami hatalmas sikert aratott, elsősorban a férfiak körében” – meséli Beáta.

Nem biztos, hogy ezeket a ruhákat kényelmes viselni…

Közben elkészült a Facebook-oldal is, ezért egyre több meghívást kapnak bálokba, családi napokra, bemutatókra, szerte az országban.

 

A fehérnemű bemutató a férfiaknak is nagyon tetszik  (Fotó: Wesnyiczky Zsófia)

„Mára egy 9 előadásból álló divat-, gasztro-, zenetörténeti előadássorozatunk is van, melyben eddigi életmód történeti kutatásainkat osztjuk meg az érdeklődőkkel a gótikától egészen az 1950-es évekig. Én a divattörténetről beszélek,  Király Márta a korabeli gasztronómiáról, míg Gáll Arielle a zenetörténetről. A Társulat 13-15 főből áll, közös bennünk, hogy mindannyian szeretünk szerepelni.”

A gótikától az 1950-es évekig minden ruha megtalálható

„Az út, amit eddig együtt bejártunk, sokat hozzátett a személyiségünkhöz. Egész másképp éljük meg a nőiességünket, megnőtt az önbizalmunk, és közben barátok lettünk.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top