Életmód

Öngyilkos lett a divat nagyasszonya, Rotschild Klára

Európa-szerte ismert divatdiktátor volt, aki a kor szinte minden ismert emberének tervezett ruhát, és nem mellesleg kitűnő üzletasszony is volt. A mesterséget  az anyatejjel szívta magába, ahogy ő mesélte, a szabászasztalon született. Bár évekig mellőzték, végül mégis diadalmasan visszatért a divatvilág élére, majd pokoli kínok között lett öngyilkos.

42 éve halt meg Rotschild Klára, aki a saját lakásának konyhaablakából ugrott ki, mert nem tudta elviselni tovább azt a fájdalmat, amit beteg fogai okoztak. A legendás divattervező 73 éves volt. Bár pályája döbbenetesen sikeres volt, azért a csapások nem kímélték.

Apja női szabó, anyja varrónő volt, és a szülők abban a lakásban dolgoztak, ahol Klára felnőtt. Bár semmilyen idegen nyelven nem beszélt, és nem volt képzettsége,  mégis a kisujjában volt a szakma, ami nem csoda, hiszen tízévesen már a szüleinek segítve dolgozott. Amikor szülei elváltak, akkor édesanyja megnyitotta a második Rotschild Szalont, apjáéval együtt így már két helyen válogathattak, vásárolhattak a hölgyek a Rotschild-modellek közül. A családnak egyébként nem volt semmilyen köze a híres bankárcsaládhoz, csupán névrokonság volt közöttük.

Rotschild Klára divatszakember, ruhatervező irányításával egy komplét – azonos anyagból készülő női ruha és kabát – próbálnak a tavaszi és nyári ruhamodellek közül a Clara Szalonban. (MTI Fotó: Kácsor László)

Az 1920-as években feleségül ment egy híres textilkereskedőhöz, és hamarosan megnyitotta a saját üzletét, immár a harmadik Rotschild Szalont Budapesten. Klára családja ügyesen felosztotta a vásárlókat a három szalon között: apjánál elsősorban az osztrák gazdag családok fordultak meg, anyja a hazai középosztályt célozta, míg ő maga a fiatal arisztokrata hölgyeket szolgálta ki.

Klára zsenialitását sosem kérdőjelezte meg senki, remek szakemberekkel vette körbe magát, a legjobb szabászok és varrónők nála dolgoztak. Agyával állítólag lefényképezte a szabásmintákat, minden általa látott ruhadarabról pontosan meg tudta mondani bármikor, milyen volt, hány zsebet vagy gombot varrtak rá. Odafigyelt arra, hogy mi a divat Párizsban, a magyarok leginkább tőle értesültek a francia divatvilágról ekkoriban. Olyan hírességek esküvői ruhái készültek a szalonjában, mint az egyiptomi király menyasszonyáé vagy Horthy István jövendőbelijéé. Arra is odafigyelt, hogy a ruháit bemutató modellek kivételesen szépek és csinosak legyenek, ezért őket állandó fűzőhordásra kötelezte, akkoriban a modelljeit csak a „Rotschild-lányok” néven emlegették.

A második világháború őt sem kímélte, szülei és férje is meghalt a holokauszt miatt. Üzleteit a háború után államosították, ő maga újságárusként dolgozott. Az ötvenes évek elején visszatért a divatszakmába, ’53-ban az ő irányításával nyílt meg a Váci utcai Különlegességi Női Ruhaszalon, amely 1961-től működött Clara Rotschild néven. A hatvanas, hetvenes években jórészt művészek, tudósok, gazdag külföldi családok vásároltak nála.

Bár a PR-szakma akkoriban hivatalosan még nem létezett, sikereinek egy részét Klára annak is köszönhette, hogy elképesztő érzékkel kommunikált, rengeteg legenda kelt szárnyra akkoriban a vendégköréről és arról, hogy exkluzív ruhát csak a „Rotschildban” lehet kapni. Az árai elképesztően magasak voltak, de az eredeti Dior- és Chanel-modellek még sokkal többe kerültek, ezért boldogan vásárolt nála minden nő, aki egyáltalán megengedhette magának ezt a luxust.

Farah Pahlavi, Irán császárnéja és Kállai Gyuláné, a Minisztertanács elnökének felesége a Váci utcai Különlegességi Női Ruhaszalonban. A divatszalon a magas rangú vendég tiszteletére 60 darab őszi-téli ruhamodellt felvonultató divatbemutatót rendezett. (MTI Fotó: Tormai Andor)

Innen öltözködött Gábor Zsazsa, Honthy Hanna, Halász Judit, Psota Irén, Tito felesége, az osztrák kancellár családja, Kádár János felesége is. Rotschild Klára ismét népszerű volt, és nagyon sokan szerették a vevői közül; nemcsak divatérzéke, de jó szíve és humora is legendás volt. Beosztottjaival is remek kapcsolatban volt: mivel saját gyereke sosem született, ezért számos kollégájának gyermekét támogatta, és ő lett a keresztanyjuk. Imádott kártyázni és lóversenyre járni, bár a szerencsejátékokban sosem volt sikeres.

1976. november 13-án lett öngyilkos, emlékét a Rotschild Klári Ruhatervező Magániskola őrzi, amelyet az haute couture magyarországi iskolájaként tartanak számon.

Forrás: Wikipédia

Rotschild Klára, 1976

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top