Életmód

Érik a szamóca a kiskertekben, de a gazdák mégsem örülnek az enyhe novembernek

Akár a jövő évi termésátlagra is hatással lehet a novemberi enyhe és száraz időjárás. Hiába piroslanak az eprek a kiskertekben, a kártevők között nem vág rendet a hideg, a szántóföldi növények pedig csapadék hiányában nem fejlődnek rendesen.

A szokatlanul enyhe novemberi időjárásnak nem örül mindenki. Legfőképp a mezőgazdaságban dolgozók aggódnak, több dolog miatt is. A 20 fok körüli átlaghőmérsékletben nem tudják hűtőkamra nélkül lehűteni a betárolt terményeket, és a kártevők is tobzódnak a kora őszi időjárásban.

Tóth István növényvédelmi szakmérnök a Sonline-nak elmondta: „Ez az idő nagyon kedvez a kártevőknek, könnyen áttelelnek, jelentősebbek a szaporulatok, például óriási poloskainvázióról számoltak be megyeszerte. Az elmúlt hetekben mindössze hét milliméter eső esett Kaposvár környékén.”

Ez utóbbi azért is gond a szakember szerint, mert a kalászosok így foltosan, hiányosan kelnek, fennáll a veszélye, hogy egy komolyabb fagyot nehezebben bírnak.

Az enyhe november a tógazdaságokban is megnehezíti a munkát. Amellett, hogy a 20 fok körüli hőmérséklet egyáltalán nem kedvez a süllők és a fekete sügérek lehalászásának, a pontyokat is levegőztetni kell, mert kevés az oldott oxigén a vízben. Ez pedig pluszköltséget ró a gazdaságokra.

Vannak persze nyertesei is a magát meghazudtoló novemberi időjárásnak: számos kiskertben beérett a szamóca, és a tulipánfák is virágba borultak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top