Életmód

Nehezedre esik reggelente kikászálódni az ágyból? Komoly betegség tünete lehet!

Egyáltalán nem biztos, hogy szimpla lustaság, ha reggelente még az átlagosnál is tovább tart, hogy kikászálódj az ágyból.

Persze most, amikor a tél közeledtével napról napra egyre több és több időt vagyunk kénytelen sötétben eltölteni, és az időjárás is legfeljebb a kuckózáshoz meg a teázáshoz hozza meg a kedvünket, egyáltalán nem meglepő, hogy nem pattanunk ki az ébresztő első csörgésére az ágyból. A néhány perces lustálkodás, no és a paplan alatt bujkálás ebben az időszakban még a szakemberek szerint is teljesen normális.

ébredés felkelés betegség

Kép forrása: Unsplash

Vannak azonban, akiknek a reggel – és ezzel együtt az ébredés – nem annyira a nap többi része, hanem konkrétan az ágyból kikászálódás miatt igazi tortúra. Ők azok, akik már az ébresztőóra csörgésétől pánikba esnek, a gondolattól, hogy el kell hagyniuk az ágyuk jelentette biztonságos vackukat, szorongani kezdenek, és emiatt végül hosszú órákig, szélsőséges esetben napokig húzzák-halasztják a felkelést.

Noha a mentális zavarokkal foglalkozó szakemberek a diszaniát, vagyis a fent leírt tünetegyüttest nem ismerik el „igazi” betegségként, azt javasolják azoknak, akik a fenti tüneteket tapasztalják, hogy minél hamarabb keressék fel a háziorvosukat. A tünetek ugyanis az egyszerű lustaságnál sokkal komolyabb betegséget is jelezhetnek: így például depressziót, krónikus fáradtság szindrómát vagy épp fibromialgiát.

Azoknak, akiknél ezek nem állnak fenn, az orvosok azt tanácsolják, feküdjenek le egy-két órával korábban, hogy kellőképp kialudhassák magukat. A szakemberek szerint a pihentető éjszakai alvás feltételei között – többek között – szerepel, hogy:

  • mindennap ugyanabban az időben fekszünk le,
  • kényelmes a matracunk,
  •  kora délutántól kezdve nem kávézunk,
  • rendszeresen mozgunk,
  • nem dohányzunk,
  • nem iszunk,
  • lefekvés előtt igyekszünk kikapcsolódni például egy forró fürdővel. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top