nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Arra ítéltek egy sikkasztót, hogy idős embereknek zongorázzon

Arra ítéltek egy sikkasztót, hogy idős embereknek zongorázzon

Börtönbüntetés helyett nélkülöző idős embereknek kell zongoráznia egy elismert egyetemi kutatónak, aki a kutatási alapok pénzeiből sikkasztott az Egyesült Államokban.
Kránicz Bence
Kránicz Bence
f Ajánlom

A szokatlan ítéletet szerdán vette kézhez Alexander Neumeister neurológus, a Yale és a New York-i Egyetem volt munkatársa. A manhattani kerületi bíróság ítélete szerint Neumeisternek három éven át hetente kétszer egy órát kell zongoráznia különböző connecticuti helyszíneken élő, nélkülöző idős embereknek. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy a bírósági dokumentumokból kiderült, Neumeister képzett zongorista.

A volt kutató júniusban tett beismerő vallomást arról, hogy a kormány által biztosított kutatási pénzekből lopott. Elismerte, hogy a New York-i Egyetemtől és más kutatási programok alapjaiból 87 ezer dollárt, mintegy 24,5 millió forintot sikkasztott 2012 és 2014 között. Az ellene indult eljárás során kiderült, hogy korábban a Yale Egyetemtől is lopott, ahol 2004 és 2010 között dolgozott, akkor 76 ezer dollárt kellett visszafizetnie. Ezt a korábbi esetet azonban a mostani büntetőeljárásban nem vizsgálták.

Fotó: Artur Widak/NurPhoto)

Az ügyész elmondta, hogy a kutató több mint 200 ezer dollárt keresett évente, és a lopott pénzt is magára, családtagjaira és másokra költötte, repülőutakat, hotelszobákat és vacsorákat fizetett belőle.

Neumeister a bíróságon elmondta: részben azért lett neurológus és pszichiáter, hogy a hozzá közel álló, mentális betegségekben szenvedőkön segíthessen. Védője azzal érvelt mellette, hogy Neumeister tudományos munkásságával olyan kutatásokat felügyelt, amelyek a poszttraumás stressz szindrómában (PTSD) szenvedők hatékonyabb kezelési módjaiban értek el eredményeket. Az ügyvéd azonban nem tudott magyarázatot adni arra, hogy az elismert kutató miért sikkasztott – írja a Guardian híre alapján az MTI.

A szakértő válaszol! A nők többsége már találkozott intim és bőrgombás problémákkal, de sokan nincsenek tisztában a tünetekkel és a lehetséges gyógymódokkal. Legyen képben és tegye fel kérdéseit szakértőnknek!


Kérdeznék!

Megosztás Facebookon