Életmód

Jogszerűen tagadta meg egy pékség a melegházasságot hirdető torta megsütését

Négy éve húzódik Nagy-Britanniában a „melegtorta” körüli per. A Legfelsőbb Bíróság most kimondta, a sütemény elkészítését megtagadó pékség nem szegett törvényt.

Gareth Lee melegjogi aktivista 2014-ben szeretett volna süttetni egy tortát egy észak-írországi, magát keresztényként hirdető pékségben. A tortán az a szöveg állt volna, hogy „Támogasd a melegházasságot!” A belfasti pékségben megtagadták a torta elkészítését arra hivatkozva, hogy nem értenek egyet a ráírandó üzenettel.

Lee beperelte a pékséget diszkriminációra hivatkozva. Első- és másodfokon meg is nyerte a pert, szerdán viszont a brit Legfelsőbb Bíróság úgy határozott, az Ashers pékség nem volt diszkriminatív.

Az Ashers pékség Belfastban (fotó: Paul Faith / AFP)

A bíróság indoklása elfogadta a pékség álláspontját, amely szerint nekik nem Lee személyével, hanem a torta üzenetével volt bajuk, és ugyanúgy megtagadták volna annak megsütését, ha heteroszexuális vásárló rendeli tőlük. Lee a döntést hallva azt nyilatkozta, mostantól másodrendű állampolgárnak érzi magát, a pékség képviselője viszont üdvözölte, hogy nem sérült a szabad véleménynyilvánításhoz való jog.

Ahogy a BBC cikke is felhívja rá a figyelmet, alighanem minden idők legdrágább tortájáról vitatkoztak eddig a pereskedők: az eredeti ára 36,50 font (13 500 forint) lett volna, a négyéves per költségei viszont összesen 450 ezer fontra, vagyis több mint 167 millió forintra rúgtak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top