Életmód

„Az is bolond, aki ezek elé kimegy a színpadra!” – Halász Judit 76 éves

Generációk nőttek fel a dalain, filmjein, színdarabjain. Színészóriásoktól tanult, 52 éve a Vígszínház tagja, azt hiszem joggal mondhatom, hogy Halász Judit egy legenda. 76 évesen sincs egy szabad pillanata sem, állandóan dolgozik, fellép. Boldog születésnapot kívánunk neki!

Talán nem tévedek abban, hogy a legtöbb gyerekes családban a mai napig Halász Judit dala köszönti fel a szülinapost. És a bulikon is együtt harsogják a gyerekek a slágereit, legalábbis az én gyerekeimnél ez így volt. Azt azonban már kevesen tudják róla, hogy gimnazista korában első osztályú lovasként tagja volt a magyar ifjúsági díjugrató lovas válogatottnak, a felnőtt országos bajnokságon pedig harmadik helyen végzett, és megkapta a legjobb női lovasnak járó kitüntetést. Mindennap edzésre sietett suli után, és estig lovagolt. 2000 óta nem ült lóra, de a lovakat és a kutyákat ma is nagyon szereti.

Nagyon szeretett verset mondani, és sorra nyerte a fővárosi versenyeket, tulajdonképpen ezért választotta a színészi pályát.

„Bár a színházi szerepekre kevesen emlékeznek, talán csak egy-egy mozdulat marad meg a nézőben, vagy egy benyomás, nekem mégis a színház az elsődleges hivatásom. 52 éve vagyok a Vígszínház tagja, Várkonyi Zoltán hívott oda dolgozni, és nekem megadatott, hogy igazi színészóriásokkal szerepelhettem együtt. Nagyon sokat játszottam Darvas Ivánnal, Páger Antallal, Sulyok Máriával. Ők úgy tanítottak minket, fiatalokat, hogy nézhettük őket, elleshettük a mozdulataikat, a közelükben lehettünk. Figyelhettük, hogy milyen nehézségekkel küzdenek, mire megtalálják az utat a végleges szerephez. Nem volt mindig könnyű dolog ez, például Sulyok Mária, ha nagy volt rajta a teher, akkor nagyon goromba volt, máskor pedig elbűvölő, okos, intelligens úriasszonyként viselkedett. Ma már csak hatan vagyunk a Vígszínházban azok közül, akikkel indult a pályám: Kern András, Hegedűs Géza, Lukács Sanyi, Venczel Vera és Kútvölgyi Erzsi. Sajnos nemrégiben itt hagyott minket Tahi Tóth László, a halála nagy veszteség. Kedvenc színházi szerepem talán nincs, de nagyon szerettem Krúdy Vörös postakocsijában játszani és Szakonyi Adáshiba című művében is, és nem hagyhatom ki Show A hős és a csokoládékatona című darabját sem. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a többi szerepemet, legyen az akár film, akár színház, ne szerettem volna” – meséli az NLCafénak a Kossuth-díjas színésznő.

Tahi Tóth Lászlóval Bergman: Jelenetek egy házasságból c. darabban

Halász Judit már 10 éve játszott színpadon, amikor először került gyerekközönség elé.

„Fantasztikus meglepetés volt nekem gyerekek elé állni. Sokkal nehezebb dolog nekik előadni, mint a felnőtteknek, mert a gyerekeket még nem tanította meg senki arra, hogyan kell viselkedni egy színházban, mit nem szabad, ha unatkoznak, hogy illik csendben lenni. Bevallom, azt gondoltam magamban, hogy az is bolond, aki ezek elé kimegy a színpadra. A legnagyobb siker a mai napig az számomra, ha kilépek a gyerekek elé, és hirtelen csend lesz, és a légyzümmögést is lehet hallani. Ma már úgy fogalmaznék, hogy családi koncertet adok, hiszen a hallgatóságom felnőtt, és ma már a szülők hozzák el a gyerekeket a koncertjeimre, és együtt hallgatják, együtt éneklik a dalokat.

„Ma már a szülők hozzák el a gyerekeket a koncertjeimre, és együtt éneklik a dalokat.”

Civilben háromszoros nagymama vagyok, és az a furcsa helyzet állt elő, hogy az unokáim gyakran elfoglaltabbak, mint én magam, hiszen a legnagyobb 14 éves, a középső 12 és fél éves, a legkisebb pedig 11 éves lesz. Arra nagyon ügyelek, hogy nyáron ne dolgozzak, és legyen időm pihenni, ilyenkor a legjobban az utazás kapcsol ki. Kedvencem Olaszország, nagyon messzire nem szeretek elmenni. Év közben mindig rohanok, most éppen Pass Andrea rendezésében próbáljuk A vándorkutyát, ami több szempontból is egy nagyon izgalmas munka. Például azért, mert a darab szerzője és rendezője ugyanaz, ami azért nagyon jó, mert azonnal tudunk variálni, egyeztetni a próbák során, és ez hihetetlenül inspiráló. Szerintem egy nagyon klassz előadás lesz!”

Halász Judit közel negyven filmben szerepelt: Szabó István Szerelmesfilmjében és az Álmodozások korában, Keleti Márton, Máriássy Félix, Várkonyi Zoltán, Székely István, Rózsa János, Jancsó Miklós és mások filmjeiben, számtalan tévéjátékban, ahol eljátszhatta többek között Csehov két tüneményes egyfelvonásosát is, A medvét és a Lánykérést is.

Halász Judit II. Erzsébet szerepében Peter Morgan Audiencia című színdarabban (MTI Fotó: Soós Lajos)

Műfajt teremtett

Lemezt készített Ikrek hava címen Radnóti Miklós verseiből, más lemezén mesét mondott, de a legnagyobb sikere, amellyel tulajdonképpen műfajt teremtett, hogy magyar költők (Móra Ferenc, Babits Mihály, József Attila, Szabó Lőrinc, Szép Ernő, Weöres Sándor, Devecseri Gábor, Zelk Zoltán, Rákos Sándor, Kányádi Sándor, Csoóri Sándor, Nemes Nagy Ágnes, Veress Miklós, Utassy József, Szebeni Ilona, Mándy Stefánia, Gazdag Erzsi, Tóth Krisztina, Beney Zsuzsa, Fésűs Éva, Simkó Tibor, Ranschburg Jenő, Varró Dániel, Kukorelly Endre, Tamkó Sirató Károly, Tarbay Ede, Barak László, Nagy Bandó András, Szabó T. Anna, Petőfi Sándor) verseit énekli a magyar könnyűzene legjobbjai, Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Tolcsvay László, Móricz Mihály, Bódi László, Anti Tamás és mások megzenésítésében – gyerekeknek. Ezekből több mint kétmillió példány kelt el. Ezért a Hungaroton – számos aranylemez után – gyémántlemezt is adományozott neki.

Fotó: Schumy Csaba

A Mosolyrend Lovagja

A magyar gyerekek elsőnek őt választották hazánkban a lengyel gyerekek által alapított, Mosolyrend Lovagjának, amelyet elsők között II. János Pál pápa és Peter Ustinov kapott meg. A közönség szavazatai alapján 2003-ban tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. A Vígszínházban mára már hagyomány, hogy minden karácsony előtt három vasárnapon énekel – nem csak gyerekeknek, inkább családoknak.

Halász Juditot és Presser Gábort 2003 végén nevezte ki a UNICEF Magyar Bizottság jószolgálati nagykövetté és azzal a feladattal bízta meg őket, hogy képviseljék a gyermekek ügyét, legyenek a UNICEF és a világ gyermekeinek szószólói Magyarországon.

Nagyon sok boldog születésnapot kívánunk Halász Juditnak!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top