Életmód

Foltokban kihullott a haja, tetoválás adta vissza a kamasz önbizalmát

A 16 éves kamasz teljesen összetört, amikor foltokban kopaszodni kezdett: nem járt el többet a barátaival, bezárkózott. Mindezt azért mert rettegett a cikizéstől.

Jake Reed alig múlt 14 éves, mikor egy előre nem látható autoimmun bőrbetegség, az alopecia areata miatt foltokban hullani kezdett a haja. Jake, aki a betegséget megelőzően igazi társasági ember volt, a hajvesztés miatt egy szempillantás alatt megváltozott: elveszítette az önbizalmát, bezárkózott. Szó szerint és átvitt értelemben is.

hajhullás alopécia önbizalom

Képek forrása: LadBible

Ahogy az a LadBible cikkéből kiderül, a változás legközvetlenebb oka az volt, hogy kortársai cikizni kezdték a kopaszodása miatt. „Egy ponton túl már iskolába sem mert menni, annyira félt az osztálytársak reakciójától” – magyarázza Jake édesanyja, Caroline, aki azt mondja, életük legnehezebb másfél éve volt, míg gyógymódot próbáltak találni Jake betegségére.

Csakhogy gyógymód nem volt. A fiú megpróbáltatásait egy időre az egyik tanára enyhítette, aki minden reggel – és eső esetén ebédidőben – barna hajfestéket szórt a kopasz foltokra. „Ha nem lett volna a tanárnő, Jake minden bizonnyal több időt töltött volna itthon, mint az iskolában. Egy ponton túl már annyira rettegett az emberek reakciójától, hogy az utcára sem volt hajlandó kimenni” – panaszolja az édesanya.

hajhullás alopécia önbizalom

Képek forrása: LadBible

A brit család végül úgy döntött, egészen Amerikáig mennek a megoldásért. Caroline ugyanis New York-ban talált egy olyan tetoválószalont, ahol vállalták, hogy hajtetoválást készítenek a fiúnak egy hatórás eljárás keretében. „A legjobban a szúnyogcsípéshez hasonlított az érzés, amit a tetoválás közben éreztem. Egyáltalán nem volt fájdalmas, inkább idegesítő volt” – mondta később Jake, aki most nem tud elég hálás lenni a szalonnak, amiért megváltoztatták az életét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top