Életmód

Okosbot segítheti az időseket a közeli jövőben

Az okostechnológia ma már egyre több helyen ott van, az üzleti tárgyalásoktól a konyhán át a gyerekszobáig. Az idősebb emberek életét eddig azonban nem sok hasonló megoldással segítették, szerencsére az ötletes fiatal mérnökök már rájuk is gondolnak.

Az idősebb emberek fizikai és szellemi frissességének egyik kulcsa a rendszeres testmozgás. Persze nem kell parkourozásra vagy vadvízi evezésre gondolni, bizonyos kor felett már a napi séta is nagyon fontos az egészség megőrzése szempontjából.

Ebben nyújt segítséget a Fujitsu néhány éve még csak prototípusként bemutatott okosbotja, amely már önmagában úgy néz ki, mintha egy science fiction film valamelyik kelléke lenne. A bot tetején ugyanis egy erős műanyagból készült masszív fogantyú található, amely stabil fogást biztosít, emellett azonban digitális szolgáltatások egész sorát kínálja a felhasználónak.

A Fujitsu okosbotja jelez a mentőknek, ha baj van (Fotó: Fujitsu)

A bot a fogantyún keresztül ugyanis mindenféle élettani adatot – pulzus stb. – képes monitorozni, ha pedig problémát, például szabálytalan szívverést észlel, wifikapcsolaton vagy mobilneten keresztül képes értesíteni a mentőket. A botba épített szenzorok azt is érzékelik, ha a tulajdonos elesett, ilyenkor pedig GPS-jeladó segítségével segít megtalálni az idős embert – ez akkor is jól jön, ha esetleg Alzheimer-kórban szenvedő idős rokon kóborol el otthonról.

A GPS-csatlakozásnak és a bot tetejébe épített LED-eknek köszönhetően azonban az idős ember akkor is haza tud találni, ha esetleg eltévedt, a LED-eken ugyanis megjelenik a helyes haladási irány. A beépített vibrációs motor pedig jelez, ha rossz irányba indultak volna. A bot abban is segítséget nyújt, hogy riasztani tudja a rokonokat, ha a felhasználó elesik, vagy más jellegű vészhelyzetbe kerül.

A japán Fujitsu fejlesztésére valószínűleg jelentős kereslet lesz majd a szigetországban, ahol egyre nő az idős emberek száma, ahogy az úgynevezett baby boomer generáció tagjai elérik a nyugdíjaskort. Mivel közülük sokan egyedülállóak, egyre nagyobb az igény a hasonló fejlesztések, például az idős embereknek társaságot és segítséget nyújtó robotok iránt is.

Egy hasonló, bár kissé máshogy működő eszközt fejlesztett ki nemrég a Microsoft egyik munkatársa, az egyébként UX-designerként dolgozó Yu Zou is. Az ő Billy nevű okosbotja kifejezetten alzheimeres pácienseknek segít a napi rendszeres mozgásban.

Yu Zou okosbotja elsősorban az alzheimeres pácienseknek nyújt segítséget (Fotó: Braun Prize)

A botba épített piros és fehér LED-ek segítenek tájékozódni a szürkületben, sötétben, a bot nyelébe épített kijelzőről pedig különféle adatok olvashatóak le. A bot Bluetooth-kapcsolat segítségével összekapcsolható egy okostelefonnal is, így az aggódó rokonok is figyelhetik, hogy merre jár éppen idős családtagjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top