Életmód

Így segíti beteg gazdáját a menhelyi szuperkutya

A brit nő nem kiképzett segítőkutyát fogadott örökbe, csupán egy nagyon okos ebet, amely már néhány héten belül megtanulta, hogyan könnyítheti meg a gazdi életét.

Mel Lucas egy ritka örökletes betegségben, az úgynevezett Ehlers-Danlos-szindrómában (EDS) szenved. Az EDS a kötőszövetek rendellenességével jár, súlyos fájdalmakat okoz, mindezt úgy, hogy az érintetteken kívülről egyáltalán nem látszik semmi, leszámítva, hogy ízületeik általában a szokásosnál lazábbak, így például könnyedén hátra tudják hajtani a hüvelykujjukat.

Lucasnak azonban emellett a hipoglikémiával is küzdenie kell, az EDS egyik hatásaként vércukor-szintje ugyanis hetente többször a kritikus érték alá esik, ilyenkor cukros üdítőre vagy más cukortartalmú élelmiszerre van szüksége.

A nő nemrég örökbe fogadta a Godric nevű golden retrievert és bár nem kiképzett segítőkutyáról van szó, a jószág hamar megtanulta, hogyan segíthet beteg gazdájának. A kutya ma már azonnal pattan, ha érzékeli, hogy Lucas vércukra csökkenni kezd, és hoz neki egy energiaitalt a hűtőből.

„Mostanság hetente legalább háromszor esik le a vércukrom, de egy éve ez még több mint tízszer is előfordult minden héten – magyarázta Lucas a brit Metro című napilapnak adott interjújában. – Godric még tanulgatja a vércukorszintem érzékelését, de három alkalomból kétszer már azelőtt jelzett anélkül, hogy éreztem volna valamit. Egyszer akkor, amikor éppen autót vezettem, így még volt időm bekanyarodni egy benzinkúthoz és vásárolni valami cukrosat.”

Godric bármikor kész segítő mancsot nyújtani gazdájának (Fotó: Tumblr)

A kutya ugyanis rendkívüli szaglásának köszönhetően érzékeli az agyban lezajló kémiai folyamatokat, így azt is képes előre jelezni, ha Lucasnál rövidesen jelentkezne az EDS egy másik kellemetlen tünete, a migrén. Ilyenkor elkezdi böködni gazdáját az orrával, és finoman nyalogatja a kezét.

„Ő a mindenem, nem is tudom, mit kezdenék nélküle” – tette hozzá a nő, aki számára a hét hónapos kutyus tényleg életmentővé vált.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top