Életmód

Megvan a dátum, ekkor törlik el végleg az óraátállítást

A tagállamok maguk dönthetnek arról, hogy a nyári vagy a téli időszámítást választják véglegesen.

Az Európai Unió 2019 októberétől mindenhol eltörli az évenként kétszeri óraátállítást, így bő egy év múlva már nem kell áttekerni az órákat – írja a Reuters az Európai Bizottság közleménye alapján.

Így az utolsó kötelező átállás 2019. március 31-én lenne, október 27-én már csak az az ország állna vissza a téli időszámításra, aki azt szeretné állandósítani.

A döntés azután született meg, hogy egy európai konzultáció során 4,6 millió uniós polgár nyilvánította ki a véleményét, 84 százalékuk pedig az óraátállítás eltörlése mellett foglalt állást.

A bizottság szerint az óratekergetés idejétmúlttá vált, az újabb tanulmányok szerint elenyésző az energiamegtakarítás. Emellett egészségügyi problémákat is okozhat az évi kétszeri átállás.

Az Európai Parlamentnek és a 28 tagállam kormányának az év végére kell közös nevezőre jutnia a kérdésben, ám a végleges döntés rossz esetben akár évekig is elhúzódhat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top