Életmód

Betiltanák a mopszokat és a buldogokat Skóciában

Egyes fajták tenyésztését betiltanák, más kutyák, macskák és nyulak esetében már három alomtól engedélykötelessé tennék.

Betilthatják Skóciában azoknak az állatfajtáknak a tenyésztését, amelyeknél a genetikai szelekció állandó egészségügyi problémákat okoz. Ilyen például a mopsz, az angol és a francia buldog: a népszerű kutyafajták egész életükben légzési problémáktól, elhízástól és rövid nyakuk miatt is szenvednek – írja az Index.

A törvényhozók szerint az elmúlt években egyre népszerűbbek lettek azok a kutya– és macskafajták, amelyek különleges fizikai jellemzőkkel rendelkeznek, az állattartókat az sem érdekli, ha a túltenyésztett állatok folyamatosan szenvednek.

Thinkstock

A skót törvénytervezet egy egész sor ilyen állatfajta, például a skót lekonyuló fülű macska, a rövid lábú munchkin macska, a természetellenesen kis fejű Cavalier King Charles spániel, illetve a mopszok és bulldogok tenyésztését is megtiltaná. 

Máshogy is szigorítanának azonban a jelenlegi törvényeken: a korábbi évi öt alom helyett már három alomtól engedélykötelessé tenné a kutyák, macskák és nyulak tenyésztését. Az állatvédő szervezetek egyöntetűen támogatják a javaslatot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top