Életmód

Kitiltották az autókat egy bécsi iskola elől a gyerekek érdekében

Lezárták az autóforgalom elől egy bécsi iskola utcáját. Az intézkedéstől azt reméli a városvezetés, hogy a gyerekek nagyobb biztonságban lesznek, illetve felébrednek, mire gyalog vagy biciklivel az iskolába érnek.

Mostantól két hónapig nem hajthatnak be autók az egyik bécsi iskola utcájába a tanítási napok reggelén. A kísérleti útlezárással a gyermekek biztonságát szeretné növelni a bécsi városvezetés. Közleményük szerint bécsi kisiskolások mintegy 20 százalékát fuvarozzák reggelente iskolába a szüleik – nem kis tumultust és számtalan veszélyes helyzetet okozva ezzel a becsengetés előtti percekben.

Bécs egyik iskolája, a Volksschule Vereinsgasse most megelégelte ezt, és kísérleti jelleggel, a kerülettel együttműködésben reggelente lezárja az utcát. Ez azt jelenti, hogy tanítási napokon 7:45 és 8:15 között egyetlen személyautó sem hajthat be az iskola előtti útszakaszra.

Tiltó tábla a bécsi iskola utcájában – forrás: Eurocomm-PR

Az intézkedés célja, hogy az iskolába tartó gyerekek még nagyobb biztonságban legyenek, illetve frissen, éberen érkezzenek meg az osztályba. Ha ugyanis gyalog vagy biciklivel mennek iskolába, az út során teljesen felébrednek, aktivizálódnak, míg az autó hátsó ülésén csak szenderegnek, vagy bambulnak az ablakon kifelé.

Ráadásul az iskolába vezető út a gyerekek napi mozgásigényének akár egyharmadát is fedezheti, ami különösen hasznos egy olyan korban, amikor csaknem minden harmadik gyerek túlsúllyal küzd.

Az akció – amelyet a Bécsi Városháza közlekedésbiztonságért felelős ügyosztálya is figyelemmel kísér – két hónapig tart, majd kiértékelik. Ha hatásosnak bizonyul, folytatják, és más kerületekben is bevezetik.

Forrás: Eurocomm-PR

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top