Életmód

Idén a legjobb HPV elleni védőoltás jár ingyen az iskolás lányoknak

Mégsem tud erről minden szülő. Pedig ebben az évben már olyan oltóanyag jár ingyenesen, amelynél jobbat a patikákban sem lehet vásárolni.

2014 óta minden hetedik osztályos lány ingyen megkapja a HPV-vírus elleni védőoltást. Korábban ez a vírus két típusa ellen védett, idén viszont már sokkal több, 9 komponensű védőoltást kapnak, ami nagyobb védettséget nyújt – számolt be az RTL Klub.

Ám nem minden szülő tud arról, hogy ma már a legmodernebb HPV-oltóanyag érhető el – mondta Danielisz Ágnes, az Emmi járványügyi főosztályvezetője. Ennél jobb készítményt a gyógyszertárban sem lehet megvenni.

Ez azért fontos, mert korábban a szülők azért nem kérték az ingyenes oltást, mert inkább maguk vették meg a modernebb oltóanyagot a patikában. Most viszont már ez is ingyenes.

A szülőknek szeptember 12-ig kell írásban jelezniük, kérik-e a vakcinát.

A tévhittel szemben a védőoltás nem legyengített vírust tartalmaz, hanem a vírus „rendszámtábláját”, amelynek segítségével a szervezet fel tud készülni arra, ha az igazi kórokozóval találkozik.

Évente 1500 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak Magyarországon, 400 nő belehal a betegségbe.

Idén már a legmodernebb HPV elleni védőoltást kapják ingyen a hetedikes lányok (MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top