Életmód

Hatalmas bírságra számíthatnak a sörbiciklizők ebben a kerületben is

Újabb budapesti városrész tiltja ki utcáiról a sörbicikliket, mert a lakókat zavarják a sörivás közben tekerők. Állítólag hangosak, szemetelnek, és szennyezik a környezetet.

Több éve ádáz harcot indítottak a budapesti kerületek a sörbiciklik ellen, több városrész is sikerrel tiltotta ki ezeket a járműveket. Most a XIII. kerület döntött úgy, hogy elég!

„A sörbiciklik belső kerületekből történő kitiltása után a szervezők új helyszíneket kerestek, ahol tevékenységüket folytatni tudják. A Népszigetet látogató és annak környezetében élő lakosság jelezte, hogy pihenésüket, kikapcsolódásukat teszi lehetetlenné az új szórakozási forma, a sörbiciklik („beerbike”) megjelenése a területen” – írja előterjesztésében dr. Bujdosó Sándor, a kerület jegyzője.

Turisták kibérelhető sörbiciklit hajtanak az Oktogonon 2013. május 21-én – MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az előterjesztést a csütörtöki testületi ülésen tárgyalják majd, de mi is a gondjuk a kerületben élőknek a sörbiciklikkel? Hát az, hogy környezetszennyezők, hangosak, és a puszta látványuk felháborodást kelt a lakosokban.

„Az eszközt hajtók szeszes italt fogyasztva hangoskodnak, és magatartásukkal felháborodást keltenek a lakosságban. A sörbiciklik használata veszélyt jelent a közterületek használóira, gyalogosokra és a közlekedés többi résztvevőjére. A tevékenység átlépi a közösség által eltűrni köteles határt” – fogalmazza meg pontosabban előterjesztésében a jegyző.

A sörbiciklizőket akár 50 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtaná a kerület, míg az alkoholfogyasztásra kifejlesztett „sörbicikliket” bérbeadó cégeket és magánszemélyeket lényegesen többel. „Ha a közgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor természetes személyeket 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatnak, jogi és nem természetes személyeket akár 2 millióssal is. A helyszínen 50 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak a renitensek” – írja az előterjesztésről az Mfor.

Mostanáig Terézváros, Zugló, Lipótváros és Óbuda is száműzte a bulizó sörbiciklistákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top