Életmód

Egyre többet futnak a magyarok

Tovább erősödik a futóláz Magyarországon: 15 százalékkal többet költünk futásra, és egyre inkább társaságban szeretünk futni.

A magyar hobbifutók átlagosan 15 százalékkal többet költenek a futásra, mint egy évvel ezelőtt. A tavalyi 23 ezer forint helyett már 26,6 ezret fordítanak erre – derül ki az NN Biztosító legfrissebb reprezentatív kutatásából.

Ezek a felmérés legfontosabb megállapításai:

  • Nőtt a futás iránti elhivatottság is: 28 százalék sokkal többet fut, további 27 százalék pedig többet fut, mint egy évvel ezelőtt. Ezzel szemben csupán 11 százalék mondta, hogy valamivel vagy sokkal kevesebbet futna 2017-hez képest.
  • 39 százaléka kétszer, 33 százalékuk pedig háromszor vagy többször fut hetente. Ez a megkérdezettek 43 százalékánál alkalmanként 2 és 5 kilométer közötti szakaszt jelent.
  • A női futók 42 százaléka heti egy futásra vállalkozik, míg a férfiaknál a heti két alkalom a legjellemzőbb (46 százalék).

Futók a 33. Telekom Vivicittá Városvédő Futás félmaratoni versenyén a Lánchídon 2018. április 15-én (MTI Fotó: Mohai Balázs)

  • Jóval többen használnak okos- vagy futóórát is: a tavalyi 11 százalék helyett idén már 20 százalék.
  • A nők inkább a mobiltelefonra esküsznek (59 százalék), miközben okos- vagy futóórát csak 9 százalékuk használ. Ezzel szemben a férfiak 30 százaléka használja utóbbi két eszköz valamelyikét.
  • A legtöbben még mindig egyedül futnak (71 százalék), de a futók egyre nagyobb hányada sportol társaságban (27 százalék), barátokkal, párjukkal vagy futóközösségben.
  • Továbbra is népszerűek a futóversenyek: a megkérdezettek 44 százaléka indult már el legalább egy megmérettetésen.

A kutatás aktualitását az adta, hogy szeptember 9-én rendezik a Wizzair Budapest Félmaratont és az NN Páros Félmaratont, amelyre az NN Biztosító runaddict alkalmazása külön kihívásokat és kedvezményeket kínál a felhasználóknak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top