Életmód

Olyan kevés a tanár, hogy nyugdíjasokat foglalkoztatnának tovább az iskolákban

A pályakezdők bérét is emelné, és már a végzős hallgatókat is bevonná a Pedagógusok Szakszervezete.

A pályakezdők béremelése mellett a nyugdíjasok továbbfoglalkoztatásának automatizmusával, illetve a végzős hallgatók bevonásával lehetne enyhíteni a pedagógushiányt – mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke az érdekképviselet hétfői budapesti tanévnyitó sajtótájékoztatóján.

Szabó Zsuzsa szerint a pedagógushiány különösen a kistelepülési iskolákat veszélyezteti, ezért is volna szükség volna egy szolgálatilakás-programra, valamint arra, hogy a nyugdíj után tovább dolgozó pedagógusoknak ne kelljen választaniuk a nyugdíj és a bér között.

Fotó: MTI / Vajda János

Mint mondta, évek óta megoldatlan probléma az is, hogy a jogszabály a pedagógusok heti óraszámát 22 és 26 óra között határozza meg, így intézményenként eltérő időt dolgoznak a pedagógusok ugyanazért a bérért. Továbbá egyre kevesebb a fiatal, mert a 200 ezer forintos kezdő bér nem elegendő arra, hogy a pályán tartsa a friss diplomásokat. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top