Életmód

Ha üres a tank, nem tudsz repeszteni az autópályán – Így ismerheted fel a kiégést

A kiégés olyan, mint amikor elfogy az autóból az üzemanyag, és nem töltesz bele benzint, mégis azt várod el, hogy kétszázzal repesszen az autópályán.

A leggyakrabban azoknál a személyiségtípusoknál fordul elő a kiégés, akik mindent tökéletesen akarnak csinálni lehetőleg egyszerre a munkában és a magánéletben is. Enyhe formájában még legyintesz rá, nem érzed nagy problémának, hogy fáradt vagy, esetleg nincs kedved dolgozni, hiszen ez mindenkivel előfordul, ám amikor már állandósul ez az állapot, akkor érdemes elgondolkodni, hogy min kellene változtatni.

Sherrie Bourg Carter pszichológus magyarázata szerint a kiégés a krónikus stressz egyik következménye, ami a következő három állapothoz vezet:

  • fizikai és érzelmi kimerültség;
  • cinizmus és elszigetelődés;
  • a teljesítmény csökkenése, értéktelenség érzése.

Amikor kiégsz, akkor sem a munkádban, sem pedig a magánéletedben nem bírsz hatékonyan funkcionálni, úgyhogy mindenképpen érdemes tenni magadért, hogy ezt az állapotot elkerüld. Nem úgy kell elképzelni a kiégést, hogy egy nap arra ébredsz, hogy egyik pillanatról a másikra kiégtél, hanem egy hosszú folyamat végeredménye. Mint amikor van egy pici lyuk a víztartályon, amin keresztül elszivárog a víz. A stressz rajtad is üt pici lyukakat, amiket ha nem orvosolsz, akkor elszökik belőled az életkedv és a szenvedély.

A kiégés tünetei

A fenti három területnek megvannak a maga tünetei, amiket ha idejében felismersz, akkor meg tudod előzni a kiégést.

Fizikai és érzelmi kimerültség:

  1. Krónikus fáradtság
  2. Álmatlanság
  3. Feledékenység, figyelemzavar, koncentrációzavar
  4. Mellkasi fájdalom, heves szívdobogás, fejfájás
  5. Gyakran visszatérő betegségek, gyenge immunrendszer
  6. Csökkent étvágy
  7. Szorongás, aggódás, ingerlékenység
  8. Állandósult szomorúság, reménytelenség, bűntudat
  9. Düh, agresszió

Cinizmus és elszigetelődés:

  1. Örömérzés elvesztése a munkában és a magánéletben.
  2. Pesszimizmus, úgy érzed nem számíthatsz senkire.
  3. Izoláció, amikor nem akarsz már találkozni senkivel, kerülni kezded az embereket.
  4. Menekülés a felelősség elől, visszamondasz munkákat, nem veszed fel a telefont, nem válaszolsz az e-mailekre, vagy folyton lekésed a határidőket.

A teljesítmény csökkenése, értéktelenség érzése:

  1. Apátia és reménytelenség, nem látod értelmét a munkádnak.
  2. Haszontalanság érzése, állandó ingerültség, ami akár a magánéletedre is káros hatással lehet.
  3. Csökken a hatékonyságod, hiába túlórázol, sosem érsz a feladataid végére.
kiégés tünetek kezelése

Képünk illusztráció – Forrás: Unsplash

Csökkentsd a stresszt!

Ha a fenti tünetek többségét észreveszed magadon, akkor sincs pánikra ok, a legfontosabb, hogy a stresszt csökkentsd az életedben. Ahhoz, hogy újra visszanyerd az életkedvedet, a pszichológus a következőket tanácsolja.

Figyelj oda az alapvető szükségleteidre!

Három szabályt tarts szem előtt mindig, minden körülmények között: aludnod, enned és innod kell. Egyszerűnek tűnik, ám amikor krónikus stressz lép az életedbe, akkor pont erről a három alapvető dologról mondasz le a legkönnyebben. Alszol, de nem eleget, eszel, de nem minőségi ételeket, és iszol, csak épp az elegendő vízmennyiségről feledkezel el. Meglepődsz majd, hogy ha ezt a három alapvető szükségletet helyreállítod, milyen hatalmas változást érzel majd magadon.

Keress relaxáló tevékenységeket!

Amikor a kiégés fenyeget, akkor szinte biztos, hogy állandóan elfoglalt vagy, tele van a naptárad, és minden percedet beosztod. A pihenés, relaxáció már nem fér bele, sőt az is lehet, hogy már elfelejtetted, hogy a régi szép időkben mivel kapcsolódtál ki. Tudatosan muszáj beiktatnod a napjaidba olyan tevékenységeket, amikkel kisütheted az agyad, amik megnyugtatnak és ellazítanak. Hozd vissza az életedbe a régi lazulós szokásokat.

Mondj nemet!

Jellemző, hogy a kiégéshez vezető úton az ember mindent elvállal, nem mer visszautasítani munkát, és a létező összes felelősséget felvállalja, mert úgy érzi, hogy csak így lesz sikeres. Ha ezt csinálod, azzal csak halmozod a stresszt az életedben. Muszáj megtanulni, hogyan válogass, és csak azokat a munkákat, feladatokat vállalni, amiket nagyrészt örömmel tudsz végezni.

Mozogj!

Persze, kinek van arra ideje, hogy ugráljon a balettban? Mindenkinek, aki akarja, hogy legyen. Márpedig akarnod kell, ha jobban szeretnél lenni. Nem kell elmenni órákra a konditerembe, lehet az a mozgás gyors tempójú séta délután vagy az ebédszünetben, esetleg a munkahelyeden pár nyújtógyakorlat óránként. A lényeg, hogy rendszeres legyen, és napi 30 perc mozgás összeadódjon belőle.

Szakíts a negatív emberekkel!

A negatív emberek elszívják előled az energiát, és a lelkesedésed is megcsappan tőlük, úgyhogy semmi szükséged rájuk. Az egyik legjobb stresszcsökkentő módszer, hogy amennyire csak lehet, minimálisan érintkezz a negatív, mérgező emberekkel.

Fontos, hogy a stresszcsökkentés ne egy újabb projekt legyen az életedben, ne akard megoldani egy 7 napos kihívással, ami megmondja neked, hányszor kell jógáznod egy nap ahhoz, hogy jól érezd magad. A kulcs a hatásos és tartós stresszmentességhez az, ha megtalálod, mi az, ami számodra működőképes stresszoldó, amiből rutint tudsz kialakítani a mindennapjaidban. Ha ez megvan, akkor egy kis idő múlva azt veszed majd észre, hogy feltöltődik lassan a tank, és újra képes vagy szenvedéllyel élni az életet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top