Életmód

Az apukák is szenvedhetnek szülés utáni depresszióban – Vedd észre a jeleket!

Az szerencsére ma már egészen elterjedt a köztudatban, hogy az újdonsült anyukák babaillatú hétköznapjait beárnyékolhatja a szülési depresszió, ami súlyosabb esetben nemcsak a kismamára nézve veszélyes, hanem az újszülöttre is. Azzal, hogy új jövevénnyel bővül a család, bizony nemcsak a nők élete változik meg, hanem a férfiaké is, így tulajdonképpen semmi meglepő nincs abban, hogy ők is kiborulnak az újonnan előállt, kihívásokban bővelkedő helyzettől.

Az Indiana Egyetem kutatói úgy vélik, hogy a kispapáknak ugyanakkora esélyük van a szülés utáni depresszióra, mint az anyukáknak, ez a probléma mégsem kap akkora figyelmet, mint amekkorát megérdemelne.

Minden tizedik apuka érintett!

A felismerést azonban megnehezíti, hogy a férfiak szeretik magukban tartani félelmeiket és negatív érzéseiket, inkább csendben emésztik magukat ahelyett, hogy segítséget kérnének egy hozzájuk közel álló személytől vagy egy szakembertől. Világszerte minden tizedik kisgyermekes apuka megszenvedi a szülővé válást, a figyelmeztető jelek legtöbbször a baba 3 és 6 hónapos kora körül jelentkeznek. A férfiakra leselkedő szülés utáni depresszió leggyakoribb oka a hirtelen megnövekedett felelősség, a félelem az anyagi biztonság elveszítésétől, az újszülött gondozásával járó stressz, valamint a kialvatlanság. Sok férfinek (teljesen érthetően) lelki fájdalmat okoz az is, hogy a baba születését követően jelentősen kevesebb jut neki párja figyelméből.

ferfi apa depresszio szules utani depresszio

Azért, mert nem ők szülnek, a férfiakat is hatalmába kerítheti a szülés utáni depresszió (Thinkstockphoto)

Kellemetlen következmények

A férfiakat érintő szülés utáni depressziót sem szabad félvállról venni – hangsúlyozza Erika Cheng, az Indiana Egyetem kutatója –, mert komoly következményekkel járhat, ha nem ismerik fel időben. A problémában érintett apukák meglehetősen távolságtartók a gyermekeikkel, ami ha hosszabb ideig áll fenn, kedvezőtlenül hathat a kicsik értelmi fejlődésére, és a későbbiekben viselkedészavarokat eredményezhet. Az sem elhanyagolható megfigyelés, hogy a szülés utáni depresszióban szenvedő nők és férfiak gyermekei nagyobb eséllyel válnak depresszióssá felnőttként, vagyis a kicsik jövője miatt is fontos lenne időben kezelni a problémát – foglalta össze a szakértő.

ferfi apa depresszio szules utani depresszio

A legtöbb férfi csendben szenved ahelyett, hogy segítséget kérne, ezért különösen fontos figyelni rájuk (Thinkstockphotos)

Jelek, amiket nem lehet nem észrevenni

Fontos tudni, hogy a szülés utáni depresszió teljes mértékben gyógyítható, ahhoz azonban, hogy az érintettek jó kezekbe kerüljenek, az első és leglényegesebb lépés a felismerés. Azt, hogy a baba érkezése nem csak pozitív érzelmeket vált ki, sokan szégyellik, és eszük ágában sincs erről másokkal beszélgetni. Sokat segíthet, ha az újdonsült szülőket figyelmes családtagok és érdeklődő barátok veszik körül, a szülés utáni depresszió ugyanis – mind a nőknél, mind a férfiaknál – olyan tünetekkel jár együtt, amelyeket nem lehet túl sokáig rejtegetni:

  • testi-lelki kimerültség
  • szomorúság
  • álmatlanság, alvászavarok
  • elszigetelődés a kisbabától, a közvetlen családtagoktól és a külvilágtól
  • koncentrációs zavarok, általános teljesítményromlás
  • inkompetencia érzése az apaszereppel kapcsolatban

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top