Életmód

Nyílt levél a lánynak, aki 4 perc 51 másodperc alatt megváltoztatta az életemet

„Kiskamasz voltál, amikor először találkoztunk; a gyerekintenzív osztály kedvenc betege, én pedig kezdő ápolónő. Bárcsak itt lennél még, hogy elmondhassam, milyen hatással volt rám a találkozásunk!”

Aznap a megszokott és kedvenc ápolóid szabadnapot kaptak a hétvégére, így engem – az újoncot – küldtek be hozzád azzal, hogy felkészítselek a műtétre. Életem legnehezebb feladata volt, hiszen már az első percben világossá vált, hogy sokkal nagyobb rutinod van ebben, mint nekem. Mégis végtelenül kedves és megértő voltál velem, nyitott szívvel fogadtál” – írja a Love What Matters oldalán megosztott nyílt levélben Sarah, akinek vezetéknevét saját kérésére nem hozták nyilvánosságra.

Emlékszem, a műtéttel kapcsolatban csak annyit kértél tőlem, hogy majd kísérjelek be a műtőbe, és amíg el nem alszol, addig az iPadodon hallgassuk együtt a kedvenc Adele-dalodat. Imádtam a határozottságod, hogy pontosan tudtad, mit akarsz.” Egy órával később, miközben a páros a műtőbe igyekezett, az iPadról Adele When We Were Young című dala szólt.

Minden tőlem telhetőt megtettem, hogy a hangulat a műtőben fesztelen legyen. Emlékszem, arra kértelek, hogy csináljunk úgy, mintha csak egy koncerten lennénk, és teli torokból énekeljük a refrént az énekessel. Emlékszem, még a kezemet is a magasba emeltem a kedvedért, mintha csak csápolnék. Mielőtt az altatószer hatni kezdett volna, emlékszem, szélesen el is mosolyodtál, én pedig úgy éreztem, teljesítettem a feladatomat.”

Sarah a levél folytatásában arról ír, néhány nappal később a kollégáitól megtudta, hogy a kamaszlány, aki jó ideje küzdött már rákbetegségével, úgy döntött, nem kér több műtétet. „Bátran szembenéztél a betegségeddel, és egy rövid ideig úgy tűnt, sikerül legyőznöd. Aztán a betegség kiújult, és hiába minden igyekezet, tovább is terjedt a testedben. Össze se tudom számolni, hány műtéten lehettél túl, mire találkoztunk. És bár szívből sajnáltam, megértettem, hogy nem akarsz többet. Hogy nem akarsz mellkasi csövet, altatást, se intenzív osztályt.

A lelked még mindig annyira erős volt, de a tested megelégelte a kezeléseket, és ezt te tudtad. Egyszerre csodáltam és tiszteltem a bátor döntésedet.

És egyszerre sirattam is. Nem tudtam nem arra gondolni, ahogy felvidítottad az osztályt a jelenléteddel, ahogy a vidámságoddal erőt adtál a betegtársaidnak. Szebb hellyé tetted a világot minden nap, és remélem, hogy ezt pontosan tudtad is.

Bárcsak itt lennél, hogy mindezt személyesen mondhassam el neked. Bárcsak hallhatnád, mennyire büszke voltam rád a döntésed miatt, amit magadért hoztál. Bárcsak tudnád, hogy azóta képtelen vagyok Adele-t hallgatni úgy, hogy ne te juss eszembe róla. Bárcsak tudnád, mennyire fontos volt nekem az a pillanat, ott a műtőben. Hogy azzal az alig öt perccel megváltoztattad az egész életemet. Köszönöm, hogy ismertelek és sajnálom, hogy nem tehettem érted sokkal, de sokkal többet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top