Életmód

Megrövidítheti az életet a szénhidrátcsökkentett diéta

Egy nagy kutatás megállapította, hogy a túl kevés vagy a túl sok szénhidrát évekkel csökkentheti a várható élettartamot.

A szénhidrátcsökkentett diéta nagyon népszerű mostanában, de nem biztos, annyira jót tesz az egészségnek, mint ahogy sokan hirdetik. Egy friss kutatás szerint akár négy évvel is csökkentheti a várható élettartamot – írja a BBC.

Egy amerikai vizsgálatban több mint 15 ezer ember étkezését követték nyomon átlagosan 25 éven keresztül.

A tudósok megállapították, hogy akik a bevitt energia 50-55 százalékát szénhidrát formájában fogyasztották el, tovább élnek, mint azok, akik nagyon sok vagy nagyon kevés szénhidrátot visznek be a szervezetükbe. Az 50-55 százalékos arány egyébként megfelel a brit dietetikai ajánlásnak.

Kiderült, hogy a mérsékelt mennyiségű szénhidrátot fogyasztók 50 éves korukban várhatóan további 33 évig élnek majd.

  • Ez 4 évvel több, mint azoknál, akiknek az étrendjében 30 százaléknál kevesebb a szénhidrát
  • 2,3 évvel több, mint 30-40 százalék szénhidrátot fogyasztóké.
  • 1,1 évvel több, mint akik energiaszükségletük több mint 65 százalék szénhidrátból fedezik.

A kutatók megállapításai egybevágtak egy korábbi vizsgálattal, amelyben több mint 400 ezer ember étrendjét elemezték több mint 20 országból.

Megjegyezték azt is, hogy aki kevés szénhidrátot, de sok állati fehérjét és zsírt – húsokat és sajtot – fogyaszt, annál kissé megnőtt a halálozási kockázat. Ezért inkább azt javasolják, hogy növényi eredetű fehérjékkel és zsírokkal pótoljuk a szénhidrátokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top