Életmód

Miért pazaroljuk az időnket a kevésbé fontos teendőkre ahelyett, hogy a fontosakkal foglalkoznánk?

Észrevetted, mennyivel jobb érzés elvégezni egy kisebb és kevéssé lényeges feladatot, mint egy jóval nagyobbat és fontosabbat? Miért koncentrál az agyunk a könnyű teendőkre ahelyett, hogy azzal foglalkozna, ami igazán fontos? Íme a tudomány magyarázata!

Kutatások igazolják, hogy az agyunk fontosabbnak tartja a határidőt, mint az adott teendő jelentőségét és hatását, ezért döntünk sokszor úgy, hogy inkább elvégzünk pár sürgős, jelentéktelen munkát a fontos helyett.

A Journal of Consumer Research nemrég megjelent tanulmányában Meng Zhu, Yang Yang és Christopher K. Hsee vitatják meg a jelenséget.

Az emberek nagy átlagban úgy döntenek, hogy azokat a sürgős feladatokat végzik el előbb, melyeknek kisebb a hatásuk, vagy kevésbé lényegesek, mivel a nagyobb és hosszabb teendők csak jóval több befektetett idő és energia árán fizetődnek ki. A rövid feladatok így nagyobb örömet is okoznak a munka során. A kísérletből az is kiderül, hogy a tennivalók beosztása sem az erősségünk. Az alacsonyabb prioritású feladatokból a legtöbbször rosszul választunk, az úgynevezett sürgősségi hatás pedig még inkább megnehezíti a döntésünket.

Szerencsére van egy módszer, amellyel optimalizálhatjuk teendőink listáját.

Dwight Eisenhower, a normandiai partraszállást irányító tábornok, a NATO első legfelsőbb parancsnoka és az Amerikai Egyesült Államok 34. elnöke nagyon jól értett a munkaszervezéshez. Ike – ahogy sokan emlegetni szokták – megalkotta a sürgősség-fontosság mátrixot, amelyben rendszerezhetjük a feladatainkat a „fontos”, a „kevésbé fontos”, a „sürgős” és a „nem sürgős” besorolások alapján. Érdemes kipróbálni, ha nem szeretnénk folyton elúszni a nap végére.

Forrás: Techly

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top