Életmód

Nyári depresszió? Ilyen is van!

Ahogy látványosan rövidülnek a nappalok, egyre többen érzik magukat lehangoltnak anélkül, hogy konkrét okuk lenne a szomorkodásra. A szakemberek rájöttek, hogy ennek sokszor az úgynevezett posztvakációs depresszió, azaz a nyaralás utáni búslakodás az oka, ami leginkább a nőket sújtja.

Ugye milyen jó lenne, ha egész évben süttethetnéd a hasad egy homokos tengerparton, és nem kellene az iskolakezdéssel, a sürgető munkahelyi határidőkkel vagy a családi zűrökkel törődnöd? Amikor nyaralni mész, végre kiszakadhatsz egy kicsit a mindennapokból, a visszatérés azonban nem mindig zökkenőmentes. A kutatók szerint tízből nyolc ember – ki hosszabb, ki rövidebb ideig – átélte már a posztvakációs depressziót, ami leginkább augusztusban és szeptemberben jelentkezik.

nyari depresszio nyaralas utani depresszio

Lehet hogy ez az oka annak, hogy nem találod a helyed? – Thinkstockphotos

Túl jól sikerült nyaralás

Egy egyszerű hétvégi kiruccanás is hozzájárulhat a nyaralás utáni depresszió kialakulásához, nem kell tehát hetekre elszöknöd a gondok elől ahhoz, hogy aztán megszenvedd a visszarázódást. Már 2-3 napos távollét is elég ahhoz, hogy kiszabadulj a taposómalomból, és máshogy teljenek a napjaid, ami óriási megkönnyebbülést jelent a lelkednek, főleg akkor, ha zűrösebb időszakot tudhatsz magad mögött.

Újra itthon

Amikor hazatérsz a vakációból, nemcsak a jól megszokott környezetedbe csöppensz bele, hanem a rád váró feladatokkal is meg kell küzdened – márpedig ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy több hétre utaztál el, akkor akad bőséggel tennivaló. A háztartás, a munkahelyi helytállás és saját igényeid kielégítése nem egyszerű feladat, nem is csoda, ha fizikailag rosszul leszel a nyaralás után attól, hogy minden kezdődik elölről.

Nyari depressszio nyaralas utani depresszio

A nyaralás utáni depresszió az esetek többségében magától rendeződik, de ha több hétig fennállnak a tünetek, jobb szakemberhez fordulni – Thinkstockphotos

Lábalj ki belőle!

Elég egy kis odafigyelés, és máris érezheted a javulást a hangulatodon, ehhez azonban fontos, hogy ne hagyd, hogy úrrá legyen rajtad a rosszkedv. A leghatásosabb gyógyír, hogy nagyobb figyelmet fordítasz magadra, mint korábban – valószínűleg épp azért érzed magad rosszul a bőrödben a hazatérés után, mert a nyaralás alatt végre elég idő jutott magadra, most viszont újra a fontossági sorrend végére kerülsz. Sokat segít, ha egészséges, könnyű ételeket fogyasztasz, sokat vagy friss levegőn, és jut időd az olyan tevékenységekre, amikben örömödet leled.

Ha azt szeretnéd, hogy jövőre ne járj ebben a cipőben, időzítsd úgy a szabadságodat, hogy már az utazás előtt 1-2 nappal otthon legyél, és ha megoldható, akkor a hazatérés után se rohanj azonnal a munkahelyedre, hanem hagyj magadnak 1-2 napot a visszarázódásra.

A nyári depresszió 10 tünete

Ha te is tapasztalod ezeket, könnyen lehet, hogy érintett vagy a posztvakációs depresszióban:

  1. Szűnni nem akaró fáradtság
  2. Levertség
  3. Fejfájás
  4. Alvászavarok
  5. Szorongás
  6. Ingerlékenység
  7. Koncentrációs zavarok
  8. Szapora pulzus
  9. Túlérzékenység
  10. Pánikroham

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top