Életmód

Itt a magyarázat, miért vágyunk annyira a gyorskajára részegen

Szinte mindenkinek ismerős az a helyzet, amikor hazaérve vagy még az utcán botorkálva, jó pár pohár alkohol után csak arra tudunk gondolni, milyen jólesne egy mekis sült krumpli vagy hamburger.

Mivel ez az érzés elég általános, ahogy sokak körében a rendszeres alkoholfogyasztás is, a kutatók szerint fontos megvizsgálni, hogyan befolyásolja az ivás a táplálkozást és az étrendünket. Egyáltalán miért pont az alkohol fogyasztása okozza az egészségtelen gyorsételek iránti igényt?

A Buffalo Egyetem kutatói úgy döntöttek, tanulmányt készítenek arról, milyen hatással van az ivás arra, mit eszünk még aznap éjszaka, illetve másnap először.

„Tekintettel az elhízás járványszerű terjedésére és az alkoholfogyasztás mértékére a főiskolai egyetemeken, nemcsak az alkoholfogyasztás negatív hatásairól kell tudnunk, hanem arról is, mit esznek ilyenkor az emberek” – mondta el a kutatás egyik vezetője, Jessica Kruger, aki 286 egyetemi hallgatót vizsgált meg a tanulmányhoz.

Az amerikai diákok 65 százaléka rendszeres alkoholfogyasztó, ezért Kruger fokozottan fontosnak tartja annak tanulmányozását, hogyan befolyásolja az alkoholfogyasztás az étrendet, különösen a főiskolai egyetemeken, amelyek közelében végtelen számú az egészségtelen gyorséttermi lehetőség.

 

„Vegyük például figyelembe, hogy az átlagos sör 150 kalóriát tartalmaz, tehát ha egy személy öt sört fogyaszt, az már 750 kalória, vagyis a napi energiabevitelének egyharmada. Ehhez még hozzájön két szelet pizza  vagy burritó az éjszaka végén, és máris megvan a tökéletes recept a hízáshoz”  – magyarázta Kruger. 

„Kicsit mélyebbre ásva, először megnéztük, mit esznek az alkoholfogyasztó emberek, majd a következő körben azt, mit fogyasztottak másnap reggel.”

 A kutatók azt találták, hogy az ivás befolyásolta a résztvevők táplálkozási szokásait lefekvés előtt.

„Az alkoholfogyasztók nagyobb valószínűséggel ettek valamit, mielőtt lefeküdtek volna, mint általában, és nagy valószínűséggel valami sós gyorsételt, például pizzát.”

Kruger elmagyarázta, hogy alkohol fogyasztása után a testben lévő vércukorszint megemelkedhet, majd csökkenhet, ami serkenti az éhség érzetét. A kutatók azt is megállapították, hogy a résztvevők nem számoltak be arról, hogy több vizet vagy alkoholmentes italt fogyasztottak volna lefekvés előtt, ami csak növeli a kiszáradás veszélyét, és további egészségtelen ételek választásához vezethet.

„Másnap a résztvevők étkezési mintái azt mutatták, hogy kisebb valószínűséggel hagyták ki a reggelit, mint általában. A tejtermékek és a gabonafélék helyett pizzát vagy tacót ettek inkább, valószínűleg az úgynevezett másnapossági gyógymód miatt, melynek értelmében olyan ételeket fogyasztanak, amelyek felszívják az alkoholt.”

Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top