Életmód

Rá sem ismerni a szigetre, amit negyven éve gondoz a férfi

A világ legnagyobb folyami szigete, Majuli hetven éve folyamatosan zsugorodik, ezért a következő két évtizeden belül eltűnhet a föld színéről. A szigetet egy férfi fák ültetésével akarja megvédeni az eróziótól.

A szigetet folyamatosan fenyegeti a talajerózió. Miközben az indiai hatóságok megpróbálják kitalálni, hogyan lehet megmenteni a szigetet, egy helyi környezetvédő évtizedek óta ezen munkálkodik. 1979-ben az akkor 16 éves Jadav Payeng rengeteg elpusztult kígyót talált, miután az áradások lesodorták őket a fák nélküli, homokos szigetről.

Ott és akkor Jadav felesküdött élete küldetésére, miszerint megmenti Majulit az eróziótól úgy, hogy fákat ültet rajta. Fáradhatatlanul dolgozott mindennap, egy egész erdőnyi fát elültetett (nagyobb területen, mint a Central Park). Az erdő most bengáli tigriseknek, indiai orrszarvúknak ad otthont, de azt is hallani, hogy elefántcsaládok látogatják a helyet rendszeresen.

Boredpanda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top