Életmód

Bort ivott a repülőn egy nő, letartóztatták – frissítve

Akár egy évre is börtönbe kerülhet Dubajban a brit fogorvosnő.

A brit Ellie Holman 4 éves kislányával repült Londonból Dubajba, az Emirates egyik járatával július 13-án. A 8 órás repülőút végén, a reptéren közölték a 44 éves fogorvossal, hogy a vízuma lejárt, és azonnal vissza kell térnie Nagy-Britanniába. A nő azonban vitatkozni kezdett a tiszttel, mert nem akart kicsi gyerekével, azonnal egy újabb hosszú repülőutat vállalni.

A tiszt megkérdezte, hogy fogyasztott-e alkoholt, mire a nő bevallotta, hogy ivott egy pohár bort a repülőn, melyet a gép személyzete szolgált fel. Erre a tiszt közölte vele, hogy az Egyesült Arab Emirátusokban az alkohol birtoklása bűncselekmény, még akkor is, ha már elfogyasztották.

Ezek után Holmant és kislányát egy reptéri cellába zárták, elkobozták a telefonját és az útleveleiket, majd egy rendőrőrsre vitték, ahol megpróbálták kitépni a hajhosszabbítását.

A nőn vértesztet végeztek, mely 0,04 százalékos véralkoholszintet mutatott. Ezzel az értékkel az Egysült Királyságban még vezetni is lehet.

Holmannak és kislányának a fogvatartottak által használt étkező padlóján kellett aludniuk, ételt pedig egyáltalán nem kaptak.

Időközben a nő párja, Gary aggódni kezdett, mivel szerettei nem jelentkeztek. Két nagyobbik gyermeküket rokonokra bízta és Ellie után repült Dubaiba.

A nőt három nappal később, óvadék ellenében szabadlábra helyezték, de az útlevelét nem kapta vissza, és nem is fogja, ameddig az ügy le nem zárul, ez pedig akár egy évbe is beletelhet. Jelenleg barátoknál lakik Dubajban. Eddig 30 ezer fontjába, vagyis közel 11 millió forintnak megfelelő összegbe került az ügy, amire az összes megtakarítása ráment, ráadásul a fogorvosi praxisát is be kellett zárnia.

Kislánya a párjával visszatérhetett Nagy-Britanniába.

Az arab ország magyarországi PR-jáért felelős cég az alábbi közleményt juttatta el az NLCafé-hoz:

Állásfoglalás Dubaj államügyésze által a svéd turistáról és lányáról a dubaji nemzetközi reptéren

Őfelsége Esam Issa Al Humaidan, Dubaj államügyésze megerősítette, hogy kivizsgálták a történteket, és lezárták a svéd állampolgár ügyét, aki lejárt útlevéllel szeretett volna belépni az Egyesült Arab Emirátusokba.
Az incidens úgy kezdődött, hogy a vádlott megérkezett a lányával a londoni Gatwick reptérről az Emirates járatának fedélzetén. Egy svéd útlevéllel próbált meg belépni az országba, ami 2018. június 10-én lejárt. A bevándorlási tisztviselő tájékoztatta a hölgyet, hogy lejárt útlevéllel nem léphet be az országba. Ezután bemutatott egy iráni útlevelet, majd a tisztviselő tájékoztatta, hogy az országba egy új, átmeneti vízummal léphet be, ami 96 órás tartózkodást tesz lehetővé, és a visszafelé tartó repülőútjának dátumát az új vízumnak megfelelően kellett volna megváltoztatnia.
Ms. Hollman ezt dühösen visszautasította a folyamat járulékos költségei miatt, és verbálisan inzultálta a bevándorlási tisztviselőt, illetve a telefonjával képeket is készített róla.
Ms. Hollman ellen káromkodás és tiltott területen – a határátkelőhelyen – állami tisztségviselő fényképezése miatt jogi keresetet indítottak. A hölgy és gyermeke a reptér biztonsági irodájában kevesebb, mint 24 órán keresztül együtt maradtak, amíg ellátták őket, hiszen teljes mértékben figyelembe vették a 4 éves lányát. Édesapjának megérkezésekor lányát azonnal átadták, majd ezután azonnal elhagyták az országot. Végül úgy döntöttek, hogy Ellie Hollman ellen ejtik a vádakat, és a hölgyet deportálták.
A Dubaji Turisztikai Hivatal álláspontja az alkoholfogyasztást illetően
Míg az Egyesült Arab Emirátusok egy muszlim nemzet, a nem muszlim felnőttek 21 éven felül Dubajban, a licenccel rendelkező szállodákban, létesítményekben és éttermekben vásárolhatnak alkoholt. Az ittas és erkölcstelen viselkedés ezen kijelölt területeken kívül – ahogy sok országban – bűnügyi cselekménynek számít, és a vezetés esetében zéró tolerancia él.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top