nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Kiderült, mi kell ahhoz, hogy egy kapcsolat élethosszig tartson

Kiderült, mi kell ahhoz, hogy egy kapcsolat élethosszig tartson

Bármilyen furcsa, mindent felperzselő, lángoló érzelmek például egyáltalán nem kellenek hozzá. A többit meg elmondja John Gottman, aki az Egyesült Államokban neves házassági tanácsadó.
Avatar
Szabó Panni
f Ajánlom

Soha nem éreztem még olyan döbbenetet, mint tavaly szilveszterkor, mikor derült égből a villámcsapásként megtudtam, hogy egy, a szívemnek igencsak kedves baráti pár majd tíz év után szakított. Csak ültem a kanapén ölembe ejtett kezekkel, és pislogtam. Képtelen voltam felfogni a hírt. Annál is inkább, mert még néhány hónappal korábban is meg mertem volna esküdni, hogy ha valami, na, az ő kapcsolatuk az idők végezetéig tart majd.

Hogy miért gondoltam ezt? Nos, mert a legapróbb összenézésükben is olyan szenvedély és intenzitás volt, egy évtized után is, hogy nem győztem irigykedni. Aztán néhány hónappal később kiderült a titok; amilyen szenvedéllyel szerettek, pont ugyanolyan intenzitással tudták gyűlölni is egymást, ha épp arra került a sor. Volt, hogy csak az ajtót csapkodták, máskor már néhány tányér is törött, és az is előfordult, hogy hetekig nem álltak szóba egymással.

Nagyjából egy éve jött el az a pont, mire mindketten elfáradtak a nagy izzásban. Először csak szünetet tartottak, aztán belátták, egymás nélkül próbálják meg. Ezúttal egy csak „elég jó” kapcsolatban. És legyen bármilyen furcsa is, így lesz mindkettejüknek nagyobb esélye a boldogságra. Legalábbis John Gottman szerint, aki az Egyesült Államokban párkapcsolati és házassági tanácsadóként szerzett hírnevet magának.

párkapcsolat szerelem bizalom párkapcsolati terapeuta

Kép forrása: Unsplash

Az »elég jó« kapcsolatban élőket a társadalom hajlamos lesajnálni az intenzív érzelmek látszólagos hiánya miatt, pedig ezeknek a pároknak komoly esélyük van arra, hogy egy őszinte, tiszteletteljes és vonzalmon alapuló kapcsolatban éljenek az életük végéig” – mondta az NBC New Better című műsorában Gottman. Hozzátette, szerinte a fent felsorolt dolgok nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszú távon is jól működjön.

A terapeuta beszélt arról is, hogy az „elég jó” kapcsolatok legfőbb ismérve, hogy realisták. „Pontosan tudják, hogy egy kapcsolat nem attól jó, hogy a nap 24 órájában ezer fokon égnek, pláne nem attól, hogy nincs konfliktusuk. Ők a kezdet kezdetétől tudják, hogy előfordul majd, hogy megbántják egymást, hogy csalódnak egymásban, a lényeg azonban nem ez, hanem az, hogyan emelkednek felül együtt ezen a nehézségeken.

Gottman úgy tapasztalja, a párkeresők gyakran esnek abba a hibába a boldogságot hajszolva, hogy lejjebb adják az elvárásaikat a leendő párjukkal szemben, és szemet hunynak a látszólag apró, mégis figyelmeztető jelek felett. „Teljesen egyértelmű, hogy ezt teszik, elvégre az ember igyekszik kerülni a csalódásokat. Csakhogy elfelejtik, hogy ez kétélű fegyver: ha belemennek egy ilyen kapcsolatba, annak megvan az a veszélye, hogy a másik fél rosszul bánik majd velük.”

Gottman elismeri, már a nagy Őt megtalálni sem egyszerű feladat, de figyelmeztet, mindez csak a munka egyik fele. „Ha megvan az ember, aki minden téren megmozgat minket, még mindig hátravan a feladat, hogy kiderítsük, tudunk-e bízni egymásban és elköteleződni egymás felé. No, és épp ez az, ami a végén eldönti, hogy egy kapcsolat hosszú távon is életképes marad-e.

Megosztás Facebookon