Életmód

Harmadára csökkent a fulladások száma a Balatonban a tavalyi évhez képest

Végre egy jó hír!

A Balaton messze az ország legbiztonságosabb természetes vize, ahol a vízi rendőrök idén 147 kivonulással 294 ember életét mentették meg, a fulladások száma pedig harmadára csökkent tavalyhoz képest – mondta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője csütörtökön Fonyódon.

A sajtótájékoztatót a péntek éjfélig érvényben lévő hőségriadó és a várható szeszélyes időjárás miatt tartották, vízi bemutatóval egybekötve.

Horváth László kifejtette, a Balaton az ország fürdőzésre alkalmas természetes vizeinek több mint felét teszi ki, a fulladásoknak viszont csak a tizede történt a tóban idén. Augusztus 8-áig öten fulladtak a Balatonba. Egyikük ittas volt, a többiek valamilyen betegség, rosszullét, öngyilkossági szándék miatt haltak meg. Nyaranta naponta 250-300 ezren fürdenek a Balatonban. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy tavaly augusztus 8-áig 124 kivonulással 326 ember életét mentették meg a vízi rendőrök, idén 147 kivonulással 290 emberen segítettek. Tavaly 15-en fulladtak vízbe augusztus 8-áig, idén öten, köszönhetően egyebek között a tavasszal indult, Mentőöv nevű felvilágosító programnak.

A biztonságra a rendőrség 27 és a szerződött partnerek 13 hajója ügyel. A biztonság másik két pillére a strandi vízi mentés a Magyar Vöröskereszt elsősegélypontjaival kiegészülve, valamint a viharjelzés, amely az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésein alapul. 

Mivel a felmérések szerint az emberek fele nem vagy rosszul ismeri a viharjelzések jelentését, Horváth felhívta a figyelmet arra, hogy elsőfokú viharjelzés esetén percenként 45-ször villan fel a sárga fény, ilyenkor a parttól mindenhol legfeljebb 500 méterre szabad eltávolodni. A másodfokú jelzés komolyabb viharra figyelmeztet. Ilyenkor a lámpák 90-szer villannak percenként, és tilos a vízbe menni.

A rendőrkapitány szólt arról is, hogy az elmúlt hetekben kifejezetten sokszor kellett a parton vagy a vízben szem elől tévesztett gyerekeket megkeresniük; ez minden esetben sikerült. Horváth mégis arra kérte a fürdőzőket, hogy vigyázzanak jobban az idősekre és a gyerekekre, betartva azt a szabályt, hogy hat éven aluli, illetve úszni nem tudó 12 éven aluli gyerek csak felnőtt közvetlen felügyeletével fürödhet.

Baj esetén az általános, 112-es segélyhívó számot, illetve a balatoni vízi rendészet közvetlen számát, a 1817-et kell hívni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top