Életmód

Betiltották Chilében a műanyag szatyrokat

A dél-amerikai országok közül elsőként Chile betiltotta a műanyag bevásárlószatyrokat, amelyek súlyosan szennyezik a környezetet, főleg a tengereket sokfelé a világon.

Betiltották Chilében a műanyag szatyrokat. A tilalom formálisan pénteken lépett életbe a hivatalos közlönyben való publikálással, de a drákói jogszabály fél év türelmi időt ad az alkalmazkodásra a nagy szupermarketláncoknak és két évet a kisboltoknak. Az a boltos, aki a határidő után is osztogat műanyag szatyrot, 350 dolláros (átszámítva 97 ezer forintos) bírsággal számolhat.

A türelmi idő alatt a boltok vásárlónként legfeljebb két zacskót adhatnak az áru hazaviteléhez. A törvény csak a romlandó élelmiszerek becsomagolására engedélyezi a műanyag zacskó használatát.

A chileiek évente 3,4 milliárd műanyag szatyrot használnak el, ennek 90 százaléka a szemétbe kerül, jó része pedig tovább, a tengerbe. Marcela Cubillos környezetvédelmi miniszter szerint Peru és Chile hosszú tengerpartja mentén 2 millió négyzetkilométeren, vagyis összesen egy Mexikó nagyságú területen lebegnek hulladékszigetek a víz felszínén és mélyén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top