Életmód

Grúziában legális lett a marihuána fogyasztása

Úgy döntött a grúz alkotmánybíróság, hogy nem büntetik tovább a marihuánahasználókat az országban.

Grúziában az alkotmánybíróság megsemmisítette azokat a bírságokat, amelyekkel eddig a marihuána fogyasztását akadályozták, mondván, hogy a büntetés ellentmond a kaukázusi ország alkotmányának.

A hétfői ítéletig – melyről kedden számolt be a média – a grúz büntető törvénykönyv nem szabadságvesztés jellegű büntetéseket, hanem pénzbírságot (mintegy 170 euró értékben), illetve közérdekű munkát helyezett kilátásba a füvezőkkel szemben. 

A testület ítéletében pontosította, hogy a kábítószer-fogyasztás üldözése akkor igazolható, ha a drog gondot jelent egy harmadik fél számára, például az oktatási intézményekben és egyes közterületeken.

A grúz kormányt korábban bírálatok érték jogvédők részéről amiatt, hogy olyan politikát folytat, amely túlzottan megtorló a kábítószer élvezőivel szemben. 

Idén májusban emberek ezrei tüntettek a fővárosban, Tbilisziben, tiltakozva a kábítószer-ellenes küzdelem jegyében a diszkókban végrehajtott rendőrségi razziák ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top