Életmód

Rájöttek, mitől tűnik fiatalosabbnak az arc

Francia kutatók álltak elő a magyarázattal. Jó hír, hogy ezek szerint sminkkel is fiatalítható az arc.

20 és 80 év közötti, kínai, latin-amerikai, dél-afrikai és fehér, francia nők képeit tanulmányozták a Grenoble-i Egyetem kutatói, akik arra voltak kíváncsiak, hogy milyen kapcsolat van az arc kontrasztjai és az öregedés között. 

Az arcokat egy szoftver segítségével elemezték, és arra jutottak, hogy bizonyos kontrasztok, így a szemöldök és a száj kontrasztjai mind a négy etnikai csoportnál csökkennek az évek előrehaladtával.

Megvizsgálták azt is, hogy a különböző kultúrákból származó emberek mennyire ismerik fel ezeket a változásokat. Minden vizsgált arcképből két verziót készítettek, egyet erősebb, egyet pedig halványabb kontrasztokkal. A fotókat kínai és francia önkénteseknek mutatták meg, és arra kérték őket, válasszák ki, melyik képen néz ki fiatalabbnak az alany. A résztvevők, kulturális háttértől függetlenül, 80 százalékban az erősebb kontrasztokkal rendelkező verziót választották.

A kutatók mindebből azt a következtetést vonták le, hogy minél erősebbek egy arc kontrasztjai – vagyis, hogy a szemek, az ajkak és a szemöldök mennyire tűnnek fel –, annál fiatalosabbnak látszik.  

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top