Életmód

Meghalt az utolsó második világháborús brit női pilóta

Mary Ellis több mint ezer bombázó repülőgépet vezetett a frontra. Csütörtöki hírek szerint 101 éves korában hunyt el.

Mary Ellis a háború elején lett a légi szállítási kisegítő szolgálat, az Air Transport Auxiliary tagja. A BBC felhívására jelentkezett, amelyben női pilótákat toboroztak. A repülés igen népszerű volt a két világháború között a szigetországban, Mary Ellis is kiskorától rajongott érte.

Végül hetvenhatféle típusú gépen repült a világháború idején, az általa leszállított gépekből hozzávetőleg négyszáz Spitfire volt. A századik születésnapja alkalmából tartott meglepetéspartin azt mondta, mindig is ez a vadászrepülő volt a legkedvesebb gépe. Az ünnepségen is repült, a Spitfire egy kétüléses változatában vitték fel. Egy korábbi interjúban azt mondta, a frontvonalra érkezve előfordult, hogy a férfiak nem hitték el, ki volt a pilóta. Csak a gépet átkutatva fogadták el a tényt, hogy valóban ő volt a kormánynál.

Mary Ellis 2015-ben (fotó: AFP / Ben Stansall)

Mary Ellis a háború után, 1950-ben Wight szigetére költözött, a Sandown repülőtér igazgatója lett. 1961-ben férjhez ment egy pilótához. A szigeten, a repülőtér kifutópályája közelében lévő otthonában hunyt el kedden.

A légi szállítási kisegítő szolgálatban összesen 166 nő repült, hamar rájuk ragadt az Atagirls elnevezés. Az ATA pilótái közül 174-en vesztették életüket a világháborúban a gépeket szállítva, köztük 15 nő. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top