Életmód

A lányoké lehet a jövő az informatikában

Rengeteg informatikus hiányzik a munkaerőpiacról, a lányok közül viszont kevesen választják ezt a területet. Hogy ez megváltozzon, egy ingyenes készségfejlesztő programban magyar középiskolás lányok ismerkedtek meg a matematika gyakorlati oldalával és az informatikával.

Becslések szerint Magyarországon 20 ezernél is több informatikust tudna felvenni a munkaerőpiac, egész Európát tekintve pedig ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következő években.

Azonban ma még mindig azt látni, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat. Ezen változtatna a Morgan Stanley és a Nők a Tudományban Egyesület közös programja, a Smartiz.

Az ingyenes készségfejlesztő foglalkozásokon középiskolás lányok ismerkedhettek meg a matematika gyakorlati oldalával és az informatika alapjaival. Huszonöt lány vett részt a márciustól júniusig tartó programban, amelyet a nyári szünet előtt egy közös táborozás zárt. A háromnapos tábor során a fiatalok csapatban dolgozhattak különféle izgalmas projekteken.

Végre megtanulhattuk, hogy mi is az az igazi kódolás, és beleláttunk végre, hogy ez nemcsak random szavak egyvelege, hanem komoly logika van mögötte.

– mesélte Kinga, akinek csapata egy sajátos sudoku játékot fejlesztett.

25 középiskolás lány vett részt a tehetséggondozó programban

Tetris, pingpong és ügyességi játékok – csak néhány azokból az alkalmazásokból, amelyeket a lányok készítettek a Smartiz-tábor záró napjára. A program során a lányokat Morgan Stanley-mentorok segítették, akik a diákok kommunikációs képességeinek fejlesztésével és továbbtanulási lehetőségeikkel is foglalkoztak.

Ősszel folytatódik a program, és a szervezők bíznak abban, hogy egyre több középiskolás csatlakozik majd a Smartiz-csapathoz. Remélik, hogy a program hatására mind több lány kedveli meg a matematika és az informatika világát, amely vonzó karriert is kínál.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top