Életmód

Te is lehetsz ötvenen túl csúcsformában – tanulj Halle Berrytől!

Aki eddig nem kattintott rá Halle Berry Instagram-oldalára, most azonnal pótolja! Olyan oldalát ismerhetjük meg az Oscar-díjas színésznőnek, amely azonnal magával ragad: őserő, dinamizmus, wellness, fitness. Megnéztük, mi mindent tanulhatunk tőle, hogy mi is harmóniában éljünk magunkkal az ötödik ikszen túl is.

51 évesen is lehetünk a legjobb formánkban

Nagyon könnyű belefeledkezni az Instagram feedjén sorjázó fotókba. Szinte átjár bennünket is az az erő, amellyel Halle Berry földhöz vágja a medicinlabdát, vagy gyakorlatilag érezzük, ahogy az óceáni szél simogatja a vállát. Egyik kép sem túl sok, egyik fotó sincs rommá photoshopolva vagy agyonfilterezve. Csak diszkréten manipulál. Pont annyira, hogy elhiggyük, 51 évesen is lehetünk a valaha volt legjobb formánkban – pont, mint ő.

Boom! 💥 #FitnessFriday yawl. Today it’s all about the kettlebell. It’s probably one of the most versatile pieces of equipment and it has become a staple in the fitness world. You can get a total body workout if your let your imagination go. You can swing it, pull it, push it, throw it, curl it, squat with it, walk and run with it and stretch with it….you get the picture! You know the great part about the #kettlebell workout? You don’t actually need a kettlebell to do it. You can grab a hefty-sized water bottle and get the same workout. Per usual, we share a few exercises to get you started, but we also challenge you to create your own kettlebell/water bottle flow and share it with the tag #FitnessFridayHB. You can also find my #keto lunch for the day on my Stories and Fitness Highlight on my profile. Enjoy 💪🏽❤️ @koral

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Sometimes it’s ok if the only thing you did today was breathe.

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

If it comes; let it. If it goes; let it.

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

It’s #FitnessFriday from Bora Bora! I often find it’s hard to keep up my #fitness routine while traveling—after all, vacation is vacation. For this trip I set a goal for myself. I dared myself to work out every day no matter what! I start each morning with a 30 min light run on the beach to get my heart pumping and blood flowing. In my room when I get back, I then do 5 very simple and extremely effective exercises, which I share with you today on my IG Stories and Fitness icon on my profile. I do each one for 5 sets 50 reps. It helps me keep my butt in the air while in #paradise 😂 Also I’ve been able to eat totally keto! Today I dare you to set a goal for yourself and STICK WITH IT no matter what! Where there’s a will, there’s a way! Enjoy ♥️💪🏽 #FitnessFridayHB

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Ha ihletet kaptunk Halle Berrytől, hogy formába hozzuk magunkat, de korábban nem mozogtunk rendszeresen, akkor semmiképp se kezdjünk neki hirtelen az edzésnek. A fokozatosság nagyon fontos. A legjobb, amit tehetünk, hogy szakemberhez fordulunk. Választhatunk személyi edzőt, de ha már a mozgás előtt is vannak ízületi fájdalmaink, mozgási nehézségeink, túlsúlyosak vagyunk, még jobb, ha egyből gyógytornászt keresünk fel. Igen, gyógytornászt!

„A többség fejében az a kép él, hogy egy gyógytornász csak a kórházban dolgozik, és már csak olyan betegek kerülnek hozzá, akik mozdulni sem tudnak a fájdalomtól” – mondja megkeresésünkre Kiskó Anna gyógytornász-személyi edző, aki segít nekünk eloszlatni a gyógytornászokkal kapcsolatos tévhiteket.

Szerinte az is elképzelhető, hogy ugyan „nincs semmi bajunk”, de az első néhány személyi edzést követően érezzük, hogy valami nem stimmel az ízületeinkkel, csontjainkkal. Ilyenkor is érdemes gyógytornászhoz fordulni. Ideális esetben ahhoz, akivel a személyi edzőnk egy teamben dolgozik. Állítása szerint egyre több edzőterem alkalmaz gyógytornászokat, mert fontosnak tartják a prevencióra való törekvést.

Summer's coming… let's shine up our crowns ladies! Let's do it like @justmike_

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Hogyan mérjük fel, hogy jó szakemberhez kerültünk?

Már az első alkalom rengeteget elárul, ugyanis bármelyik szakemberhez fordulunk, biztosak lehetünk benne, hogy nem azonnal edzéssel kezdjük a közös munkát. „Fontos tudnunk4, a betegről, a vendégről, aki mozogni szeretne, hogy mi a célja. Mi az, ami eddig esetleg megakadályozta a célja elérésében. Húzódik-e bármilyen egészségügyi probléma a háttérben, amennyiben igen, konzultáljunk a kezelőorvossal!” – vázolja gyógytornász szakértőnk.

„Az egyéni állapotfelmérések után, az edzések alatt figyelnünk kell arra, hogy van-e mozgáskorlátozottság, milyen az ízületek mobilitása, mozgásterjedelme, fájdalom mikor, milyen mozgásra jelentkezik. Fel kell mérnünk a kezdeti izomerőt, az izomerő-egyensúlyt.

A vendéget mindig komplexen kell nézni. Fontos a korrekció, a gyakorlatok precíz kivitelezése, az edzés/ kezelés átgondolt felépítése, mert csak így tudunk mi is szakemberként sikeresek lenni, és így tudunk edzésről edzésre, kezelésről kezelésre olyat nyújtani a vendégnek, betegnek, amivel elégedetten távozik és lelkesen tér vissza a következő alkalommal. Mindezek mellett egy foglalkozás során fejlesztenünk kell a koordinációt, az egyensúlyt, le kell építenünk a gazdaságtalan mozgásfolyamatokat, és fel kell építenünk a gazdaságost, meg kell tanítanunk a helyes légzést. A keringésjavítás sem elhanyagolható, illetve a pszichés állapot javítása is egy jól felépített edzéshez kell tartozzon.”

És ez még mindig nem minden, ugyanis igazából a legtöbbször átlagemberként arra van szükségünk, hogy hiába „kínoznak” meg bennünket, legközelebb is menjünk el edzeni, és ne adjuk fel. Ezzel a szakértőnk is egyetért:

„Egy jól képzett gyógytornásznak, illetve személyi edzőnek meg kell, hogy legyen az a képessége – a szakmai felkészültség mellett –, hogy igazán tudjon motiválni, hasznos életvezetési tanácsokkal tudjon szolgálni a vendégének, betegének. Egy jó személyi edző támasz kell, hogy legyen például  a kilókkal szembeni harcban, de a felmerülő pszichés problémákat is tudniuk kell kezelni.”

Melyiket válasszuk?

„Nem lehet általánosítani, hogy gyógytornászt vagy személyi edzőt keressünk fel, mert mind a két szakmacsoport el tudja érni a célt, még ha különböző módon is. Inkább azt kell kiderítenünk, hogy a választott szakember megfelelő és kellően felkészült-e a céljaink eléréséhez” – válaszolja Kiskó Anna, aki hozzáteszi, hogy egy gyógytornász azért a legtöbb esetben kórházi, klinikai körülmények között dolgozik, orvosokkal szoros kapcsolattartásban.

„A munkánk során a kezeléseket minden esetben egy nagyon alapos betegvizsgálattal kezdjük, majd a fentebb említett módon feltérképezzük a funkcionális problémák hátterében álló okokat, elváltozásokat. Áttekintjük és elemezzük az egyéb orvosi, laboratóriumi, röntgen- és egyéb vizsgálatok eredményeit, és mindezek ismeretében tervezzük meg és végezzük el a fizioterápiás kezeléseket.”

Halle Berry titka

Az biztos, hogy egy perc alatt egyikünk sem lesz Halle Berry, akinek Instagram-oldala szakértőnk szerint is rendkívül inspiráló. „Erő, egyensúly, harmónia, kiegyensúlyozottság, céltudatosság, akarat sugárzik az oldaláról… mindaz, ami a boldog élethez elengedhetetlen” – vélekedik Kiskó Anna.

This is a special #FitnessFriday! I believe good heath and wellness is what real beauty is all about. The beauty world is constantly evolving, building a deeper connection between health, wellness, and what we know as being beautiful. A holistic approach to beauty is key, which is why I’m partnering with @beautycon to give away two tickets to this year’s #BeautyconNYC Festival where they will launch their B-Well experience. It’s all about celebrating every dimension of health and wellness. Check out my IG Stories to enter the promotion! The winner will be randomly selected on April 14 and contacted directly. Good luck! Now, let’s talk about one of my favorite pieces of equipment. The MED BALL! The med ball is one of the most versatile and underrated pieces of equipment. It can help tone your core and increases your overall strength. It challenges balance, coordination and endurance as well as promotes explosive power. You can get a full body workout with just a ball. It truly is an entire "all in one gym”. And who doesn’t have fun with a ball? When I have fun while training I feel inspired to keep going! Today we share 5 exercises with the Med Ball. Our balls are 12 lbs, but you can use any weight your fitness level allows. I do 20 reps for 5 sets. I also made 2 new keto lunch dishes I absolutely love! Have fun today! 💪🏽❤️

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Halle Berry természetesen nem csak motiváló fotókat tesz közzé, hosszú posztszövegeket is ír, amelyekben átadja a gondolatait, mesél, biztat, beavat a diabétesszel való együttélés kulisszatitkaiba.

Mit tanulhatunk tőle? Sok mindent, de mi most négy életleckét emeltünk ki.

A meditáció összeköti a gyermeki énjével

Mi kell a hétköznapokhoz, különös tekintettel azokra, amelyek a szürke 50 árnyalatában játszanak? A válasz egyszerű: játékosság, jókedv, vidámság. Halle Berry azt állítja, a meditáció segít neki abban, hogy közelebb kerüljön a gyermeki énjéhez. A meditáció hatására sokkal kreatívabbnak érzi magát, frissebb, tisztább az agya, nyitottabb a világra, és képes újra megélni a tiszta, őszinte kíváncsiságot.

This #FitnessFriday is dedicated to the importance of stretching! After I work out, it’s important for me to stretch and lengthen. Fitness is not just about running, lifting and punching. For me, being athletic and super fit is also about being still, stretching and breathing. Including stretching in my fitness program helps my muscles stay long, limber, improves my mobility and range of motion and, most importantly, helps me avoid injuries. This is one of my favorite #yoga poses, the shoulder stand, that stretches my lower spine and legs. I feel 2 inches taller after this stretch! Some people use yoga poses to manage stress, increase circulation, for medication, recovery, better sleep, and mobility just to name a few. Check out my Fitness IG Story to see a stretch I like for hip mobility that lengthens my sides and for today's #keto meal. Today I challenge you to share your best yoga pose. If you don't have one, I encourage you to search for one, post about it, tag #FitnessFridayHB and tell me how it makes you feel. ❤️🙏🏽

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

A ketogén diéta életmóddá vált számára

A cukorbeteg színésznőnek nem volt más választása, mindig is nagyon komolyan vette az étkezést. Évek óta követi a ketogén diétát, amely számára már nem is diéta, hanem életmód. Annyira hisz benne, hogy ennek tulajdonítja azt, hogy 51 évesen is csúcsformában van – a teste és a bőre állapota is magasan az átlag fölötti.

Wanna hear a joke? Decaf 😂😂😂😂😂

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

A rendszeres mozgás valójában a rugalmasságról szól

A rendszeres mozgás Halle Berry szerint sokkal több futásnál, ugrálókötelezésnél, súlyok emelésénél vagy a bokszzsák püfölésénél. A rendszeres mozgás a prevencióról szól, a sérülésmentes mindennapokról, arról, hogy nem húzódik, nem reccsen, nem kopik. A nyújtás és a légzőgyakorlatok ugyanúgy az edzés részét képezik nála, csak így maradhat a teste fitt és ruganyos.

It’s #FitnessFriday and today Peter and I share with you our Tuff Tire Thursday workout and we bring it every Thursday rain or shine! We had a workout planned and it rained and we decided to stick with our plan. I have to say I felt so good that we didn’t let the rain defeat us. WE DID IT ANYWAY! So today I challenge you to do it anyway. No matter what comes up that threatened to derail your fitness plan, tell yourself “I win” and do it ANYWAY! For this workout we pulled out this ginormous tire and got busy. Finding an old used tractor tire is relatively easy. On my IG Stories and Fitness Highlight, you'll find 7 exercises that will give you a full body workout. They will challenge your overall body strength, core and even cardio. Do 10-20 reps of each exercise for 3-5 sets based on your fitness level. I’m also sharing my #keto lunch and snack for today. Enjoy ❤️ #FitnessFridayHB

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Az életmódváltás a kis lépésekről szól

Lehet, hogy a szupersztár megengedheti magának a személyi edzőt, de saját bevallása szerint ő is kicsiben kezdte: nem kellett neki csilli-villi edzőterem, elég volt a nappalija, a kertje, súlyzó helyett pedig a félliteres vizes palackok. Szerinte elég azzal kezdeni, hogy rendszeresen elmegyünk sétálni, pici súlyokat emelgetünk, és odafigyelünk magunkra. A változás már ezzel is elindul. A többi a kitartásunkon és a motivációnkon múlik – és ki lehetne jobb motiváció nála?

Let's go on a living spree

A post shared by Halle Berry (@halleberry) on

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top