Életmód

A bikinialak a hálószobában is készül – miért fontos a rendszeres mozgás mellett az alvás és a vízivás?

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos a minőségi alvás és a megfelelő folyadékbevitel. Aki mégis legyint erre, amikor edzésre adja a fejét, a saját kárán tanulja meg a leckét.

Életem első futóedzésére a munkahelyemről estem be. Egész nap alig ettem, alig ittam vizet, és nem is aludtam jól már napok óta. A háromnegyed órás edzés után már éreztem, hogy valami nagyon nem jó. Estére belázasodtam, és két napig feküdtem otthon. Kínkeserves megtapasztalása volt ez annak, hogy a mozgáshoz energia és kipihent szervezet kell. Az energiát pedig az ételből és az alvásból nyerjük.

Azt a két napot egyébként az ellenségeimnek sem kívánom (ha léteznek). Annyira fájt mindenem, hogy nyugodtan feküdni sem tudtam, csak vonaglottam az ágyban, legszívesebben kapartam volna a falat. Nagy szerencsém, hogy a párom képben van az edzésekkel, saját maga miatt elég olvasott a témában. Kaptam tőle vitaminokkal, ásványi anyagokkal felturbózott löttyöket, rengeteg folyadékot ittam, és próbáltam életben maradni. Akkor egyszer s mindenkorra eldöntöttem, hogy velem ilyen soha többé nem fordulhat elő. 

Amikor például egy családi tragédia és ezzel párhuzamosan munkahelyi gubancok miatt nehezebb időszak következett be az életemben, akkor inkább áttettem az edzéseket reggel 7-ről reggel 9-re. Már csak azért is, mert nagyon nehezen aludtam, éjszakánként többször felébredtem, hajnalban, amikor viszont kelnem kellett volna az edzés miatt, pont tudtam volna még aludni. Ez a két óra olyan csodákra volt képes, amiről addig fogalmam sem volt. Tudtam aludni, könnyebben tudtam reggelizni, a teremben pedig könnyebben emeltem a súlyokat, képes voltam mosolyogni néha, még viccelődtem is, miközben a hajnali mogorva énemet a sarokba küldtem.

Az alvás–nem alvás témában megkérdeztem Domokos Enikő személyi edzőt is, aki megerősített abban, hogy az egészséges életmód része a megfelelő minőségű alvás és az elegendő vízfogyasztás is a rendszeres testmozgás és – ahogy ő fogalmazott – a tiszta táplálkozás mellett.

„A kutatások szerint az embereknek átlagosan napi 8 óra 15 perc alvásra van szükségük. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy mindenkinek 8 órát kell aludni naponta, az alvásigénye ugyanis mindenkinek más. Ezért az ember ideális napi alvásideje valahol 5 és 10 óra között helyezkedhet el. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy már egyetlen nap alvásmegvonás is rendkívüli kihatással van az emésztőrendszerre és az anyagcserére, például az éhségérzet már egyetlen átbulizott éjszaka után is fokozódik.

Ha sportolsz, és ki akarod hozni magadból a maximumot, akkor előző este feküdj le időben, és pihend ki magad, mert másképp a szervezet nemhogy regenerálódni nem tud, de az újabb ingerekre se fog reagálni. Törekedj a minőségi alvásra, kapcsolj ki minden elektromos eszközt, és a fényeket is kapcsold le.”

Az étkezés mellett a másik nagy mumus a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása. „A folyadékfogyasztás és az alvás az ember alapvető igénye, mely nélkül a szervezet képtelen megfelelően működni! A víz fontosságát az mutatja legjobban, hogy szinte az összes, a szervezetünkben lezajló élettani folyamathoz  szükség van rá. Normál időjárási körülmények között a felnőttek körülbelül 2,5–3 liter folyadékot vesznek fel és veszítenek el naponta, de a legegyszerűbben a testtömegünket alapul véve tudjuk kiszámolni a folyadékszükségletünket” – mondja Enikő.

Domokos Enikő (Fotó: Facebook)

A kisgyermekeknél ez megközelítőleg 110 ml/ttkg, 10 év alatti gyermekeknél 40 ml/ttkg, míg felnőtteknél 22-38 ml/ttkg. Ez azt jelenti, hogy ha én 56 kiló vagyok, akkor 1,2-2,1 liter folyadékra van szükségem naponta. Ez elég megnyugtató egyébként, mivel még az 1 litert is nehezen iszom meg.

Megfigyeltem azonban, hogy az edzésnapokon teljesen másképp iszom. Edzés előtt a kávé mellé kötelezően legurítok egy pohár vizet is – mire a terembe érek, ez már nem lötyög a hasamban. Olyan pedig nincs, hogy edzés közben ne legyen nálam egy kulacs víz, mert azt tudom, hogy ha megőrzöm a szervezetem folyadékszintjét, hatékonyabb az edzés, és jobban is bírom a terhelést. Saját testsúllyal, gumikötéllel, súlyzókkal, ritkán gépekkel dolgozunk a legtöbbször, ezeket az erősítő gyakorlatokat váltják négyütemű fekvőtámaszok, ugrálókötelezés, terpesz-zár szökkenések. 2-3 körönként folyamatosan pótolom a folyadékot – igaz, csak néhány kortyot iszom ilyenkor, de víz nélkül nem nagyon tudnék edzeni. Arra is figyelek, hogy az edzést követően is újra megtöltsem a kulacsomat, és a következő egy órában lassan, de biztosan igyak még fél litert.

Ezzel együtt nem vagyok egy nagy vízivó, a pörgésben sokszor el is felejtek inni, és – figyelem, furcsa lesz – nem is szeretem kifejezetten a vizet. Az előbbire Enikőnek van megoldása, az utóbbira én találtam ki valamit.

„Ha nehezünkre esik elegendő vizet inni, mert elfelejtjük, kapcsoljunk emlékeztetőt, írjuk fel egy cetlire az íróasztalunknál, tegyünk ki egy poharat magunk elé, és legyen nálunk mindig egy kis flakon víz” – mondja a szakértő. Ami pedig engem illet, számomra az volt hatalmas megváltás, amikor megjelentek az ízes vizek. Rájöttem, hogy ilyet én is készíthetek magamnak, csak éppen cukor nélkül, a hűtőben lévő szezonális gyümölcsökkel, zöldségekkel, de még akár gyógynövényekkel is, mint a rozmaring vagy a kakukkfű. Üdítő kombinációnak ott van a málna és a lime kettőse (csak a lime héja legyen kezeletlen, vagy a levét facsarjuk a vízbe), a citrom és a levendula kombóját megbolondíthatjuk egy kis mézzel, a rozmaring mellé pedig kerülhet vérpezsdítőnek egy kis narancs is (szintén kezeletlen, bioverzió).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top