Életmód

„Tisztára, mintha A szolgálólány meséjében lennénk”

Nem akarták elhinni a nőnek, hogy a lánya a saját gyermeke, mert nem vette fel a férje nevét.

Sylvia Acosta kamasz lányával, a 15 éves Sybonae Castillóval utazott Dallasba, a határellenőrzésnél azonban sokáig nem jutottak tovább. Elmondásuk szerint az útleveleket ellenőrző férfi nem értette, hogy lehet az, hogy Sylvia Sybonae édesanyja, de nem egyezik a vezetéknevük.

A nő elmondta, hogy a szakmájában a lánykori nevén ismerték, és ezért nem vette fel a férje nevét. A határőr ekkor születési anyakönyvi kivonatot vagy az apa írásos beleegyezését kérte, emberkereskedelem gyanújára hivatkozva.

Fotó: Sylvia Acosta/Facebook

„Sokkolt a történet, de megértettem” – mondta Acosta. Semmi ilyen dokumentum nem volt nála, hiszen Sybonae kisbaba kora óta együtt utaztak, és soha nem merült fel ilyesmi. Ezen a ponton kezdtek a történések egészen bizarr fordulatot venni, a férfi ugyanis elmondta – puszta jóindulatból, nyilván –, hogy Sylvia élete lényegesen könnyebb lenne, ha a férje vezetéknevét viselné. „Mintha A szolgálólány meséjében lennénk” – hitetlenkedik a nő. 

Sylvia Acosta egyébként a YWCA El Pasó-i ágának az igazgatója, és ráadásul már el is vált Sybonae apjától, újra házasodott, és továbbra is a lánykori nevét használja.  A hivatalnok ekkor a Acosta elmondása szerint röhögve megkérdezte, hogy van-e nála a válásról valami hivatalos papír. „Mert ez szükséges lenne?” – hüledezett a nő, mire a férfi közölte, hogy nem, de nagyon ajánlott.

Fotó: Sylvia Acosta/Facebook

Néhány perces vita után külön kikérdezésre egy hátsó szobába vezették őket, ahol a nő folyamatosan megpróbálta elmagyarázni a helyzetet, és a határőr állandóan a szavába vágott, vagy figyelmen kívül hagyta az érvelését. „Végtelenül megalázó volt, hogy ilyen leereszkedő módon viselkedtek velem” – mesélte. Végül, nagyjából fél óra múlva folytathatták az útjukat.

Sybonae elmesélte, hogy őt például egy szóval sem kérdezték meg, és hogy nem értette, mi történt, mert ők semmi rosszat nem tettek.

A bevándorlási hivatal szerint a tisztviselőjük mindent a protokoll szerint tett. Ha nincs jelen a gyermek mindkét szülője, ajánlják, hogy legyen náluk egy írásos engedély a másik szülőtől, hogy az emberkereskedelmet megakadályozzák.

(via BuzzFeed)

Kiemelt kép: Sylvia Acosta/Facebook.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top