Életmód

Rovarok voltak a tejtermékekben, bezárta a debreceni üzemet a hatóság

Rengeteg higiéniai problémát tárt fel a hatósági vizsgálat: az üzemben kosz volt, rovarokkal szennyezett és lejárt szavatosságú élelmiszert is találtak az ellenőrök. Több mint 3,5 tonna terméket vontak ki a forgalomból.

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékek előállításával foglakozó létesítmény tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután megállapították, hogy a higiéniai hiányosságok miatt az üzem alkalmatlan élelmiszer előállítására. Az érintett cég a debreceni Mircz Bt.

A Nébih szakemberei első alkalommal június végén tartottak ellenőrzést az üzemben. Már akkor rengeteg volt a hiányosság:

  • a fal burkolata sok helyen levált,
  • az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt.
  • nem gondoskodtak megfelelően a hűtőbattéria kondenzvíz zárt elvezetéséről,
  • a klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt, 
  • a kézmosóban oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított,
  • az érlelő helyiségben nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak az ellenőrök.

A hatóság az ellenőrzés során mintegy 960 kg jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, továbbá elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését, és hatósági zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket.

Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott. A Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt. Az intézkedés összesen 134 terméket, sajtokat és tejeket érintett.

Bár a cég a korábbi ellenőrzésen feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolta, kijavította, a fennmaradó hiányosságok miatt a tevékenység felfüggesztését továbbra is fenntartotta a hatóság.

Végül az utóellenőrzésen megállapították, hogy a korábbi, élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentő problémákat maradéktalanul kijavították, a hatóság feloldotta az egység tevékenységének felfüggesztését.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top