Életmód

Több mint 2000 tanár hiányzik az oktatási rendszerből

Több mint 500 településen keresnek tanárt az iskolák, akik összesen több mint 2000 pedagógust tudnának szeptembertől alkalmazni.

Budapesten 582 tanárnak, míg a vidéki településeken akár 1900 másiknak tudnának állást adni az iskolák és a szakképző központok. A 24.hu mindezeket a közigazgatási állásportál adatai alapján közölte.

Az adatokból kiderül, hogy összesen 523 település keres pedagógust az országban, az álláshirdetések többségét az elmúlt hetekben töltötték fel. Egy nap leforgása alatt több mint száz új, tanároknak szóló hirdetés került be a rendszerbe, de van olyan még mindig aktív hirdetés, amely január óta aktív.

Ez is érdekelhet Megnézem

Nehéz megmondani, milyen szakos tanárokra lenne a leginkább szükség, hiszen egészen extrém esetekkel is találkoztunk a hirdetések között:

  • több településen, köztük Budapesten, Kerepesen vagy Fábiánsebestyénen is van olyan intézmény, ahol „bármely szakos” tanárt keresnek,
  • több mint 460 olyan állást találtunk, amelyben a keresett tanár egyik szakját meg sem határozták, például
  • Pápán, ahol keresnek „fizika-bármi”, „kémia-bármi”, „biológia-bármi” és „matek-bármi” szakos tanárt is, vagy
  • Apajon, ahol „német-bármi”, „ének-bármi”, „rajz-bármi”, „informatika-bármi”, „fizika-bármi”, „földrajz-bármi” és „matematika-bármi” szakos tanár is kellene,
  • Cereden „fizika vagy kémia v. földrajz v. technika és életvitel v. természetismeret és bármely szakos tanárt” keresnek,
  • Jászladányban 11 tanár és tanító hiányzik a tanévkezdéshez, Hernádvécsén 14 fő.

A hiány egyik oka, hogy tavaly 951 tanító és 3019 tanár jogviszonya szűnt meg, 565 tanító és 840 tanár ment nyugdíjba, viszont csak 353 tanító és 482 tanár kezdte el a pedagógusi pályáját ugyanekkor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top