Életmód

Kétszázezer magyar szedhet forgalomból kivont vérnyomáscsökkentőt

A szakemberek azt javasolják a betegeknek, hogy minél hamarabb egyeztessenek a háziorvosukkal, milyen új gyógyszerre állnak át. Addig viszont semmi esetre se hagyják abba a mostani gyógyszer szedését.

Rákkeltő szennyezés miatt 27-féle vérnyomáscsökkentő gyógyszert vontak ki néhány napja a magyar piacról. A készítményeket azért kellett kivonni, mert több gyógyszergyár egy olyan kínai gyártótól vette a valsartan nevű hatóanyagot, amelynél szennyező anyag került a gyártási folyamatba.

A lépés mintegy 200 ezer beteget érinthet Magyarországon, nekik a következő egy hónapban új gyógyszerre kell átállniuk. Addig azonban fontos, hogy senki se hagyja el a mostani gyógyszerét, mert az a legveszélyesebb, ha semmit sem szednek a magas vérnyomásra – közölte a Hír TV.

A váltásról a betegeknek a háziorvosukkal kell egyeztetniük, a páciensek esetenként más hatóanyagból készülő orvosságot kapnak majd. A szennyeződéssel érintett hatóanyag esetében lehetnek ellátási problémák Európában, ám a szakemberek nem tartanak gyógyszerhiánytól.

Arra nincs bizonyíték, hogy a korábban gyártott valsartan alapú vérnyomáscsökkentők szennyezettek lennének. A rákkeltő hatás sem azonnali, hosszú évek alatt jelentkezik.

A forgalomból kivont vérnyomáscsökkentők listáját itt találod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top