nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Életmód
Új kutatás: ezek a magvak javítják a spermák minőségét

Új kutatás: ezek a magvak javítják a spermák minőségét

Naponta két maroknyi mandula, mogyoró vagy dió hatására jobb lesz a sperma minősége. A mostani vizsgálat sokat segíthet a termékenységi problémák és az étrend közötti összefüggések feltárásában.
MTI
f Ajánlom

A csonthéjas magvak rendszeres fogyasztása javíthatja a sperma minőségét, állapította meg egy új kutatás. A vizsgálat szerint azoknak a férfiaknak, akik 14 héten át naponta két maroknyi mandulát, mogyorót vagy diót fogyasztottak, javult spermájuk minősége és az ivarsejtjeik aktívabbak is lettek.

A kutatók a kísérletben résztvevő 119 egészséges, 18 és 35 év közötti férfit véletlenszerűen két csoportba osztották. Az egyik csoport napi étrendjéhez 60 gramm mandula-, mogyoró- és diókeveréket adtak. A másik csoport nem kapott ilyen kiegészítést az étrendjéhez.

A kísérlet végén a tudósok azt tapasztalták, hogy

a magvakat fogyasztó csoportban a spermiumszám 14 százalékkal nőtt,

az ivarsejtek vitalitása 4 százalékkal, a mozgása 6 százalékkal jobb volt, a spermiumok mérete és alakja pedig 1 százalékkal javult. Igaz, a kutatásban egészséges és termékeny férfiak vettek részt, így egyelőre nem tudni, a biztató eredmény igaz-e a termékenységi problémákkal küzdő férfiakra is.

A kutatókat azért foglalkoztatta az étrend és a spermiumok minősége közötti összefüggés , mivel a nyugati világban széles körben tapasztalható a férfiak spermiumszámának csökkenése, amit részben a levegő szennyezettségével, a dohányzással és a táplálkozással magyaráznak.

Ugyanakkor egyre több bizonyíték utal arra, hogy az egészséges étrend javíthatja a termékenységet. Hét párból egynek nehézsége támad a gyermeknemzéssel, a terméketlenség ezeknek az eseteknek 40-50 százalékában a férfiaknak tulajdonítható.

A szakemberek szerint a tanulmány és más kutatások is igazolják, hogy az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és B-vitaminban gazdag étrend javítja a termékenységet. A magvak pedig ezek közül a tápanyagok közül is sokat tartalmaznak.

Megosztás Facebookon