Életmód

Eltörölnék a Nők 40 korkedvezményt a nyugdíjelemzők

Több kutatóintézet is radikális változtatásokat javasol a jelenlegi nyugdíjrendszerben, mert ha így maradnak a dolgok, a mai 40 év alattiak nagy bajban lesznek.

Húsz évet adnak még a jelenlegi nyugdíjrendszernek a szakértők, akik szerint a 2030-as évektől kevesebb befizetés várható, így már most radikális változtatásokat kellene tenni az ellátórendszerben. A Kopint-Tárki kutatói és az MTA elemzői azon a véleményen vannak, hogy a jelenlegi rendszer hosszú távon fenntarthatatlan – derül ki a Népszava cikkéből.

Ennek okai között ott van a forintgyengülés, a bérnövekedés és az infláció ugyanúgy, mint a különböző korkedvezmények. A Kopint-Tárki legfrissebb elemzése szerint át kellene írni a jenlegi költségvetést, mert a jövő évre eredetileg tervezett 0,9 százalékos, majd 1,6 százalékra változtatott nyugdíjemelés még a juttatás reálértékének megtartására sem lesz elég a forintgyengülés miatt erősödő inflációban.

Az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatói más oldalról közelítettek  a problémához. Nemrég megjelent tanulmányukban azt írják, meg kellene szüntetni a Nők 40 kedvezményt, amely szerintük igazságtalan, diszkriminatív és fenntarthatatlan.

Ehelyett – a Kopint-Tárkihoz hasonlóan – azt javasolják, hatékonyabb lenne a rendszer, ha mindenki eldönthetné, mi a számára megfelelő időpont a nyugdíjba vonulásra, és nem lenne bebetonozva a korhatár mindkét nem esetében – írja a Népszava. Az MTA elemzői büntetnék a korai nyugdíjazást választókat, akik nem kapnának azonos ellátást a korhatárig dolgozókkal, a továbbdolgozóknak pedig többletpénzt adnának.

A nyugdíjakra lesz fedezet az előttünk álló 20 évben – az MNB tavaszi tanulmánya szerint, viszont a 2030-as évek közepe után a csökkenő népesség kevesebb befizetése miatt egyre nagyobb hiány várható. A Népszava által megszólaltatott jegybanki közgazdászok úgy látják, a Ratkó-korszak gyermekei még számíthatnak a boldog nyugdíjas évekre, de a mai 20–40 év közötti korosztály már bajban lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top