Életmód

Nem az idegesítő főnökök miatt lépnének le a karrierváltást tervezők

Vajon mi hajtja az embereket, hogy a korábbi karrierjüket hátrahagyva valami újba vágjanak bele? Ezt a témát járta körül egy online felmérésben a karrierváltásra szakosodott Újraterveztem.hu interjúblog.

Egy-egy rémes főnök vagy a rendszeresen a késő estébe nyúló túlórák alapján joggal gondolhatnánk, hogy az embereknél emiatt telik be a pohár. Meglepetésre ezt a 178 válaszadónak csupán a negyede említette. A legtöbben azért szeretnének új karrierbe kezdeni, mert beleuntak a munkájukba. A válaszadók kétharmada szinte rutinból csinálja a napi feladatokat, nem látja, hogy ezzel bármit is létrehozna, és összességében már rég nem érez motivációt, ha szóba kerül a munkahelye.

Bizonyára mindenki találkozott már olyan kollégával, aki évek óta hajtogatja a reggeli kávézásoknál, hogy mennyire értelmetlen itt dolgozni, de bárki fogadna rá, hogy a következő tíz évben is itt marad. A felmérés alapján a többség nem tűnik ilyen tétlennek, 91 százalékuk két éven belül tervezi, hogy új karrierbe kezd, és ami még érdekesebb: a legtöbben közülük nem egy másik cég irodájába ülnének át, hanem önálló vállalkozás indításán törik a fejüket, méghozzá leginkább a korábbi szakmájukat hátrahagyva.

Természetesen egy ekkora fordulatot nem könnyű végrehajtani saját elhatározásból, ezért kíváncsiak voltunk a legnagyobb félelmekre, gátakra is. A leggyakoribb visszahúzó erő az anyagi és lelki bizonytalanság, hiszen alkalmazottként biztosan érkezik a bankszámlára a fizetés, a vállalkozóknak viszont ezt senki sem garantálja. A megkérdezettek attól is tartanak, hogy meg tudják-e állni a helyüket ebben az új szerepben. A második leggyakoribb ok az ötlet vagy terv hiánya, ezek szerint sokan már lépnének, de még nem találták ki, hogy pontosan mivel is foglalkoznának szívesen, illetve hogyan kezdjenek hozzá egy új karrier, vállalkozás felépítéséhez. Az önálló életre vágyók 48 százaléka nem tudja, milyen területen szeretne vállalkozni.

Ezek alapján nem meglepő, hogy a nagy ugrás előkészítése hosszú ideig tart – 43 százalék több mint egy éve tervezi ezt, és 46 százalék még legalább további hat hónapot várna a felmondásig.

Az újratervezésen gondolkozók nem vakon váltanának, a kérdőív tanúsága szerint kiemelt figyelmet fordítanak a felkészülésre. Izgalmas, hogy nem csupán szakmailag tájékozódnak, hanem a lelki gátakat, félelmeket is szeretnék feldolgozni. Élesen elválik azonban, hogy hova fordulnak segítségért: míg szakmai szempontból elsősorban az internetről, illetve tanfolyamokról, előadásokról tájékozódnak, pszichológiai oldalról viszont a családtagokra, barátokra támaszkodnak. Az aggályaikkal, félelmeikkel a válaszok szerint ma még kevesen fordulnak szakemberhez – például coach-hoz vagy csoportokkal foglalkozó trénerhez.

Ha Te is karrierváltáson gondolkozol, és jobban érdekel a téma, akkor az Újraterveztem oldalán további inspirációt meríthetsz olyan emberektől, akik korábbi munkájukat feladva megvalósították az álmukat.

(Kovács Ambrus, Újraterveztem.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top