Életmód

Így fuss kánikulában

Nem kell leállnod az edzéssel azért, mert 30 fok fölé ment a hőmérséklet, de fontos, hogy néhány szabályt betarts.

Néhány éve júliusban céges továbbképzést tartottak egy fővárosi vállalat dolgozóinak egy dunántúli kisvárosban. Az egyik középvezető, aki rendszeresen futott, ide is vitte magával a futócipőjét, ruháját, és arra jutott, a továbbképzés ebédszünetében lesz ideje lefutni a napi adagját.

Tűzött a nap, árnyékban is bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet, a férfi még egy órája sem futott, amikor rosszul lett. Gyorsan megérkezett a mentő, de a kórházban már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Mivel bokáig érő futónadrágban és hosszú ujjúban futott, a zárt ruha alatt gyakorlatilag megfőzte a testét – mondták később az orvosok.

Bár ez egy extrém eset, a futás nyári kánikulában mindenkinél igényel némi odafigyelést.

Az egyik legfontosabb, hogy ha megteheted, fuss hűvösben. Korán reggel vagy késő este, 11 és 15 óra között semmiképp sem. Segít, ha fokozatosan próbálod hozzászoktatni a testedet a magasabb külső hőmérséklethez, lassíts a tempódon, csökkents a távon, és csak szép lassan emeld az adagokat.

A futanet.hu oldalán azt javasolják, hogy „a környezet hőmérsékletének 1 fokkal való növekedésekor 5 másodperccel növeljük azt az időt, amennyi alatt 1 km-t lefutnánk. Ha 30 Celsius fok van odakinn, akkor kb. 25 másodperccel lassabb kilométereket fussunk, mint 25 fokban”. 

Elengedhetetlen, hogy eleget igyál, mert hőségben jobban izzadsz. Arra figyelj, hogy ne idd túl magad, és főleg vizet vagy izotóniás sportitalt igyál. A lényeg, hogy figyelj a folyadékpótlásra és arra, hogy pótold az elvesztett ásványi anyagokat, sókat és vitaminokat is – ha kell, sótablettával.    

Fontos a futóruha helyes megválasztása is, de nem csak a laza fazon, hanem a szín is számít. Erős napsütésben kerüld a feketét, próbálj minél világosabb darabokat összeválogatni. Bátran hordj futósapkát vagy egy vékony kendőt, a lényeg, hogy elkerüld a napszúrást. Az sem ördögtől való, ha bevizezed a sapkádat. A fedetlen testrészeidre pedig kenj naptejet, leégett combbal rossz futni.

Ahogy télen nem problémázol azon, milyen sapkában és kesztyűben tünteted el a kilométereket, úgy nyáron se légy szégyellős, bátran hűsítsd magad jéggel, de ha más nincs, akkor egy bevizezett törülközővel vagy pelenkával.

De a legfontosabb: sose facsard ki magad teljesen. Fuss, amennyit jólesik, ne kánikulában dönts rekordokat. Tudod, nincs olyan, hogy rossz futás. Csak futás van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top