Életmód

Egész életében repülni akart a Honvédség első női szállítógép-vezetője

Amerikában képezték ki, most Kecskeméten szolgál Zolnai Lea.

Tizenéves kora óta pilóta szeretett volna lenni a Magyar Honvédség első és ezidáig egyetlen női szállítógép-vezetője. Zolnai Lea hadnagy eddigi pályája igazi sikertörténet: az Aviation Leadership Program keretében az Egyesült Államokban képezték ki, jelenleg pedig a kecskeméti repülőbázison szolgál, és az Airbus A319 csapatszállító gépeire történő átképzésen vesz rész.

A repülés iránti rajongásáról így nyilatkozott a JetFly.hu-nak:

Eszembe sem jutott, hogy más pályát válasszak. Tizenhat évesen már szinte minden szabadidőmet Dunakeszin, a Malév Aero Club repterén töltöttem.

Zolnai Lea a Nemzeti Közszolgálati Egyetem biztonság- és védelempolitika szakán végezte tanulmányait, és végzősként, 2015-ben jelentkezett a kanadai NFTC-programra (NATO Flying Training in Canada). A képzésre Szolnokon készítették fel, itt pedig kiderült, hogy a jelentkezők közül egy ember az Egyesült Államokban, az Aviation Leadership Program keretében végezheti el a pilótaképzést. Mivel a hatfős csoportból Leának sikerült a legjobban a nyelvi felmérő, őt érhette ez a megtiszteltetés.

Fotó: Ujvári Sándor, MTI

Lea hazatérése után a csapatszállító flottánál helyezkedett el, de arról álmodik, hogy egy nap Gripent vezethet. De most is nagyon elégedett a helyzetével, úgy érzi, megtalálta a helyét a csapatban, ezt pedig Popelyák Péter alezredes, a szállítórepülő-század parancsnoka is megerősítette. Szerinte itt csak a szakmai felkészültség számít, az nem, hogy valaki férfi-e, vagy nő.

A századunknál repülőgép-vezetők szolgálnak, akikkel szemben azonos elvárásokat támasztunk. Teljességgel értelmezhetetlennek tartom a pilótanő megkülönböztetést. Nálunk a szakmai felkészültség, a pontos és megbízható munkavégzés az alapvető követelmény. Szállítógépeink repülését egyáltalán nem befolyásolja, hogy férfi vagy nő a pilóta

– mondta, majd hozzátette: ha Zolnai Lea továbbra is magas szinten teljesít, akár az Airbus kapitányi székébe is átülhet majd.

A Magyar Honvédség első női szállítórepülőgép-vezetője

MH 59. Kecskemét | A Magyar Honvédség első, és ez idáig egyetlen női szállítórepülőgép-vezetője a kecskeméti repülőbázison szolgál. Zolnai Lea hadnagy az Aviation Leadership Program keretében, az Egyesült Államokban sajátította el a beosztásához szükséges alapismereteket, s jelenleg a légierő új Airbus A319 típusú csapatszállító gépeire történő átképzésen vesz részt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top