Életmód

Rajtszámot lopott a maratonon, börtönbe küldik

Védője szerint a hajléktalan férfi ott és akkor nem tudta felmérni, hogy rosszat tesz.

Egy 38 éves, hajléktalan férfi, Stanislaw Skupian a célegyenestől 300 méterre magához vett egy elejtett rajtszámot az április 22-i London maratonon, majd azzal futott be a célba, ahol átvette a 42,195 km-es távot teljesítő indulóknak járó érmet, és le is fotóztatta magát. 

A rajtszám eredetileg egy Jake Halliday nevű indulóé volt, aki Skupiannal ellentétben valóban lefutotta a távot, mégpedig egy jótékonysági szervezet nevében. A barátai látták meg a fotót, melyen Skupian az ő elhagyott rajtszámával pózol.

Az ügy bíróság elé került. Skupian védője elmondta, hogy a férfi valóban szeretett volna elindulni a maratonon, és korábban el is kezdett edzeni rá. Végül csak nézőként jutott el a versenyre, ám amikor megpillantotta az elhagyott rajtszámot, az álmai megvalósulásának lehetőségét látta benne és abban a pillanatban nem mérte fel, hogy valami rosszat tesz.

Stanislaw Skupian (Forrás: Marathonfoto)

„7 éves fiának ajánlotta a versenyt és a hajléktalan embereknek, hogy inspirálja őket, hogy a kevésbé szerencsésekkel is történhetnek jó dolgok” – érvelt a védő.

A lengyel Skupian 11 éve él Nagy-Britanniában, ám tavaly év végén súlyos autóbalesetet szenvedett, melynek következtében megsérült a nyaka, ezért betegszabadságra kellett mennie. Akkortájt vált el a feleségétől is, és került az utcára. A verseny előtt nem sokkal ráadásul egy rövid, átmeneti mentális összeomlást is elszenvedett.

A férfi a Heathrow repülőtérre költözött be. Ott tartóztatták le a rendőrök, miután különféle tárgyakat találtak nála, többek között egy általános iskolai dolgozó igazolványát. Azt állította, hogy ő csupán összegyűjtötte a reptéren elhagyott tárgyakat, melyeket vissza akart szolgáltatni.

A bíróság a férfit 16 hetes börtönbüntetésre ítélte a maratonon elkövetett lopásért és csalásért. Emellett 3 évre kitiltották a Heathrow repülőtérről is, kivéve, ha egy adott napra előre lefoglalt repülőjegye van.

metro.co.uk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top