Életmód

Május óta megsülnek az iskolában a gyerekek

Nem lehet tudni, pontosan hány magyar iskolában van klíma, de biztosan kevesebben, mint ahányban nincs. Május óta szenvednek a tanárok és a diákok, légkondit beszerezni pedig nagyon nehéz.

Számos magyarországi iskolában olyan meleg van, hogy a diákok a délutáni órákon már egyáltalán nem tudnak koncentrálni. A panelházban kialakított iskolák különösen rossz helyzetben vannak, valamint azok is, amelyek egyes termeiben műszaki okok miatt még az ablakot sem lehet kinyitni. Ilyen esetekről is beszámoltak pedagógusok és diákok a magyarnarancs.hu-nak. „Olyan is van, hogy a tanár látja, hogy a harmincfokos teremben képtelenség tanítani, ezért kivisz minket az udvarra, de ott meg tesióra van, és nem lehet rendesen leadni az anyagot” – mondta egy budapesti tanuló.

Fotó: profimedia

A klíma beszerzése pedig nagyon körülményes, mert a tankerületi központok lassan küldenek pénzt bármire. „Én januárban igényeltem klímát négy helyiségre, semmilyen visszajelzés nincs, azaz az érettségiig már nem oldódik meg a dolog. De minden másra igaz, hogy nincs az iskolának önállósága, döntési jogosultsága semmilyen beszerzésben” – mondta el egy igazgató. Ahol van légkondi, általában ott is csak néhány teremben, így legalább az érettségiztetés klímával felszerelt termekben zajlik.

Ez is érdekelhet Megnézem

Egy kaposvári tanárnő a volt oktatási államtitkár, Palkovics László felvetésére is reagált, aki két éve arról beszélt, 2019-től esetleg rövidebb nyári szünetet kapnának a tanulók. „Jöjjön ide, tanítson a harminc fokban, és akkor beszéljen rövidebb nyári szünetről. Ha egy hét után is azt mondja, hogy legyen rövidebb a szünet, akkor rendben, csinálják meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top