Életmód

„A barátnőm nem engedi, hogy meztelenül lássam őt”

Liane egy meglehetősen ritka betegség, az úgynevezett testdiszmorfiás zavar miatt nem akarja, hogy párja meztelenül lássa őt. A mentális zavar azonban nem csak az intim életükre nyomja rá a bélyegét.

Mitch Witham másfél évvel ezelőtt, a Tinderen ismerte meg Liane-t. „Szinte azonnal beleszerettem. Korábban még soha, senkivel nem éreztem azt, mint vele. Mintha azonnal passzoltunk volna” – nyilatkozta a fiú a BBC-nek. Hozzátette, szívből szereti a lányt minden külső és belső tulajdonságával együtt, és azt kívánja, bárcsak Liane is ugyanezt érezné saját magával kapcsolatban.

Liane ugyanis egy ritka mentális problémával, az úgynevezett testdiszmorfiás zavarral küzd, aminek következtében nem csak hogy elégedetlen a külsejével (leginkább az arcával), de torznak és csúnyának érzi magát. „Előfordult, hogy csak azért nem mehettünk be egy szórakozóhelyre, mert a bárnál egy olyan lány ült, akit Liane sokkal szebbnek gondolt magánál. De olyan is volt már, hogy azért nem indultunk el valahova, mert kifogyott otthon a hajlakk, és Liane anélkül nem volt hajlandó elindulni.”

mentális zavar testdiszmorfiás zavar betegség önbizalom külső

Kép forrása: Liane Piper

Mitch azt mondja, Liane-nel fél éve voltak együtt, mikor tudatosult benne, hogy a lánynak az alacsony önbizalomnál sokkal komolyabb problémái vannak. „Az egyik kiakadása után javasoltam neki, hogy keresse fel a pszichológusomat, hátha tud valamit javasolni, amitől kicsit könnyebb lesz az élete. Liane érezhetően megkönnyebbült, már csak attól, hogy beszélünk a problémáról.”

A fiatal férfi a BBC-nek beszélt arról is, hogy a mentális zavar nemcsak a mindennapjaikat, de az intim életüket is megkeseríti. Liane ugyanis nem, vagy csak nagyon ritkán érez elég önbizalmat ahhoz, hogy meztelenül megmutassa magát párjának. „A szexuális életünk, mondhatni, a nullával egyenértékű” – panaszolja Mitch, majd hozzáteszi, ő általában arra vár, hogy Liane jelzi neki, ha elég jól érzi magát a szexhez, csakhogy a lány Mitch kezdeményezésére vár.

„Utóbb rászoktam a pornóra, de mondanom se kell, az alapproblémát ez nem fogja megoldani” – mondja Mitch, aki mindennél jobban szeretné, ha Liane ugyanolyannak látná magát, amilyennek a környezete látja őt. „Szerencsére a környezetünk és a barátaink nagyon támogatóak, igyekeznek megkönnyíteni Liane és az én életemet. Persze akadnak olyanok is, akik nem értik, miért vagyunk még mindig együtt.”

Mitch a lapnak beszélt arról is, hogy mióta terápiára jár, Liane állapota valamelyest javult, kevesebb a kiborulása is, ennek ellenére még hosszú út áll előtte a teljes gyógyuláshoz. „Amiben csak tudom, támogatom őt. Biztos vagyok benne, hogy fordított helyzetben ő is így tenne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top