Életmód

Hét évvel kellene emelni a nyugdíjkorhatárt Magyarországon

Olyan kevés dolgozó fiatal jut a nyugdíjasokra, hogy a jelenlegi nyugdíjas életszínvonal fenntartásához szinte mindenhol évekkel kellene megemelni a nyugdíjkorhatárt.

Új elemzés készült az európai társadalmak elöregedése és a munkaerőhiány közti kapcsolatról. Az OECD-országokban vizsgálták meg a nyugdíjrendszer változásait az utóbbi évtizedekben. Az látszik, hogy ezekben az országokban 1980-ban átlagosan húsz 65 éves vagy annál idősebb ember jutott 100 aktív korúra, addig 2015-re már 27. A következő 35 évre vonatkozó előrejelzés szerint pedig drasztikusan változni fog az arány: 100 aktív korúra 53 nyugdíjas jut majd.

Ez azt jelenti, hogy más tényezők – például a termékenységi ráta – változatlansága esetén majdnem mindenhol emelni kell majd a nyugdíjkorhatárt, ráadásul az eddiginél nagyobb ütemben. A vizsgált országok közül jelenleg egyedül Dániában fenntartható a nyugdíjasok életszínvonala. Finnországban és Svédországban 4,5 évvel, Chilében, Mexikóban vagy Spanyolországban már 11,5 évvel, Dél-Koreában pedig 15,5 évvel kellene emelni a korhatárt 2050-ig.

Magyarországon a becslések szerint hét évvel, azaz 72 évre kellene emelni a nyugdíjkorhatárt ahhoz, hogy az időskori függőségi ráta 2015 és 2050 között stabilizálódjon. A nyugdíjak jelenlegi szintjének fenntartásához elengedhetetlennek tűnik, hogy a következő években javuljon a foglalkoztatottsági ráta. (Portfolio.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top